Despre SMURD

Dr.Bogdan Oprita, medic sef UPU si SMURD Bucuresti, vorbeste activitatea SMURD Bucuresti.

Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) a fost infiintat de un strain care a facut voluntariat opt ani pentru a pune pe picioare sistemul, insa spune ca doctorii cauta specializari mai profitabile. Raed Arafat a venit la 16 ani in Romania ca sa studieze medicina, specializandu-se in anestezie-terapie intensiva. Din august 2007, este subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

Serviciul SMURD Bucuresti a luat fiinta la 14 mai 2008 si nu ar fi fost posibil fara o colaborare cu Serviciul de Ambulanta al municipiului, spune dr. Bogdan Oprita, seful SMURD pentru Bucuresti.

El a subliniat ca primele nuclee SMURD au aparut in 1998 la unitatile de primiri urgente ale Spitalului Floreasca, dar efectiv activitatea SMURD – compartimentul aerian a inceput in 2004 impreuna cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti si Unitatea speciala aeriana. Acesta asigura asistenta pentru 11 judete pe langa Bucuresti.

SMURD a intervenit in peste 34.000 de cazuri. Echipele de prim ajutor au intervenit in 3.372 de situatii, masinile medicale in 1.128, iar elicopterele in 522 de situatii. Exista trei unitati de terapie de urgenta pe masini de urgenta iar cele mai multe interventii au fost pentru accidente rutiere.

Capacitatea de reactie la interventie a echipajelor SMURD ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti (ISUB) a scazut, in prezent ea ajungand la aproximativ 7 – 8 minute din momentul anuntului evenimentului, iar numarul zilnic de interventii este de aproximativ 130.