Doneaza Sanatate. Doneaza Frumusete

La cea de-a XV-a aniversare, Fundatia Renasterea a imbracat in roz Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si a lansat proiectul de donare de par Vieti impletite cu ocazia evenimentului devenit deja traditie Iluminare in roz.

Ambasadoarea Andreea Esca a declansat lumina roz

Simbol al luptei impotriva cancerului de san derulat sub sloganul Doneaza Sanatate. Doneaza Frumusete, evenimentul de anul acesta face parte din Proiectul SALVA 140221 cu finantare POSDRU.
Lumina Roz care s-a revarsat asupra cladirii UMF Bucuresti a fost declansata de Andreea Esca, Ambasador al Fundatiei Renasterea si de Corina Caragea, donatoare de par in proiectul Vieti Impletite. Acest proiect de donare de par a fost creat pentru efectuarea de peruci in beneficiul pacientelor diagnosticate cu cancer. Stilistul Sorin Stratulat, Ambasador L’oreal Professionnel/salon Beauty District i-a oferit Corinei, live, tunsoarea BRAVE CUT, simbol al celor care doresc sa doneze 15 cm din parul lor.
Alte cinci orase din tara s-au alaturat Bucurestilor, iar lumina roz a transmis mesajul luptei impotriva cancerului de san in Bacau, Constanta, Pascani, Ramnicu Valcea si Timisoara. Printre cei 200 de invitati de marca s-au numarat personalitati din lumea medicala,
artistica, reprezentanti ai societatii civile, oameni de afaceri, autoritati publice locale si centrale. Conducerea Fundatiei Renasterea, Mihaela Geoana, Cristiana Copos, Veronica Savanciuc, Camelia Sucu, Andreea Mihai, Amalia Nastase, Monica Nistorescu si Andreea Esca au fost gazdele desavarsite ale unei seri speciale.
Pentru a reaminti femeilor ca prin control medical anual, cancerul poate fi invins, in fiecare an, la 1 octombrie, in peste 70 de tari se ilumineaza in roz cladiri reprezentative. Anul acesta , la a 15-a aniversare, am lansat un proiect deosebit de important pentru pacientele oncologice, prin care le redam frumusetea si increderea. Prin proiectul Vieti Impletite, cei care doresc sa se tunda, pot dona Fundatiei Renasterea parul, pentru a fi transformat in peruci ce vor fi oferite femeilor diagnosticate cu cancer – a declarat Mihaela Geoana, Presedintele Fundatiei Renasterea.

Vieti Impletite

In 2008, in Belgia, Asociatia Think Pink a lansat proiectul de donare de par pentru pacientele cu cancer. S-au incheiat parteneriate cu saloanele de hairstyle si au organizat evenimente de donare de par, primind in timpul campaniei aprozimativ 100 de cozi pe saptamana, ajungand in prezent la 250 de cozi pe saptamana. Asociatia a promovat rezultatele proiectului (peste 3500 de femei au obtinut peruci din par natural) in cadrul European Komen Alliance, din care face parte si Fundatia Renasterea.
Daca in unele state europene, perucile sunt subventionate de stat sau macar partial decontate, in Romania acest lucru nu este reglementat legal. Costul unei peruci din par natural depaseste posibilitatile financiare ale multora dintre femeile cu cancer de san. Asadar, avand modelul belgian, am decis ca putem face o diferenta pentru frumusetea si increderea pacientelor oncologice, cu un minim de efort din partea donatorilor. Se vor stabili parteneriate cu saloane de hairstyling din Bucuresti, unde se vor putea gasi kiturile de recoltare a parului donat. Pungutele cu par vor ajunge prin intermediul Fundatiei Renasterea la o companie care realizeaza peruci si apoi va incepe procesul de prelucrare a parului si de realizare a perucii. Pasul final il reprezinta oferirea perucii catre pacientele diagnosticate cu cancer.
Pentru realizarea unei peruci este nevoie de minim 5 codite in cazul parului bogat si de 7 codite pentru cel subtire. Lungimea minima a unei codite este 15 cm. Nu exista nici un fel de restrictie in ceea ce priveste parul vopsit sau grosimea firului de par. Se pot face donatii in bani pentru manopera prelucrarii parului, care nu reprezinta un cost neglijabil – manopera pentru o peruca cu par scurt ajunge la 900 de lei, iar pentru una cu par lung depaseste 1500 lei.

Cladiri reprezentative ale lumii iluminate in roz

Alaturandu-se Initiativei Mondiale de Iluminare in Roz ca simbol al luptei impotriva cancerului de san, anual pe 1 octombrie, Fundatia Renasterea organizeaza evenimentul – ”Iluminare in roz” a unor cladiri reprezentative din Bucuresti si din alte orase din tara. In 2014, in urma demersurilor facute de Fundatia Renasterea, Senatul Roman a declarat 1 octombrie Zi Nationala de lupta Impotriva Cancerului de San.
Printre cladirile reprezentative ale lumii care s-au imbracat in culoarea sperantei s-au numarat Empire State Building New York – SUA, Turnul Perla Orientului din Shanghai – China, Muzeul Britanic din Londra – Anglia, Opera din Paris – Franta. In Bucuresti, au fost iluminate in roz: Ateneul Roman (2001), Muzeul George Enescu (2002), Teatrul National (2003), cladirea CEC (2004) si Biblioteca Centrala Universitara (2005), Muzeul National de Arta (2006), Cercul Militar National (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucuresti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justitie (2011), Banca Nationala a Romaniei (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul National al Taranului Roman (2014), iar in 2015 Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila.
Realizator: Oana Georgescu