Cauza durerilor musculare si articulare este pusa in majoritatea cazurilor si pe seama schimbarilor de vreme, a efortului fizic, a racelii sau a temperaturilor scazute de afara sau din interior (curent, folosirea aerului conditionat in exces) ce agraveaza starea de disconfort termic. Si totusi, afectiunile articulare reprezinta o grava problema de sanatate, cu incidenta asupra unui numar tot mai crescut de persoane, putand aparea si la varste mai putin inaintate. In functie de cauze si simptome, o persoana poate prezenta dureri articulare pentru o perioada determinata de timp sau pentru tot restul vietii.
Evolutia lor este progresiva si se manifesta prin durere, deseori insuportabila si limitarea mobilitatii articulare, pacientul devenind, putin cate putin, incapacitat fizic, fiindu-i afectate activitatile cotidiene, posibilitatea de autoingrijire, in cazurile avansate devenind… prizonier in propria casa – afirma Dr. Razvan Adam, Medic Primar Ortopedie – Traumatologie la Spitalul Universitar de Urgenta Elias.
Pacientii mai tineri si mai varstinici, nu-si mai pot derula activitatile cotidiene si pe cele de serviciu, iar durerile le influenteaza sever calitatea vietii. Practic, toate persoanele care sufera de astfel de dureri, sunt afectate nu doar la nivel fizic, ci si in plan emotional pentru ca durerea, o componenta importanta a simptomatologiei artrozice, induce si o stare de depresie. Exista si tratamente ce diminueaza durerea si cresc mobilitatea articulara si care duc la blocarea cercului vicios al elementelor patologice ale artrozei. Tratamentul artrozei (afectarea degenerativa a structurilor articulare) se realizeaza medical si chirurgical, ultima solutie fiind reprezentata de artroplastia cu endoproteza, o interventie dificila, laborioasa, cu limitarile sale. Desi teoretic, orice articulatie poate fi protezata, practic, articulatiile mici raman netratate, dureroase, interventiile realizandu-se, in general, la nivelul articulatiilor de umar, sold, genunchi.
Sunt pacienti cu afectiuni grave asociate care nu pot rezista stresului unei astfel de interventii chirurgicale, iar artroplastia trebuie amanata. Tratamentul medical joaca un rol important in terapia bolii artrozice si trebuie sa aiba ca obiectiv diminuarea inflamatiei sinoviale, nutritia componentelor articulare – cartilaj, ligamente, neutralizarea produsilor de oxidare. Toate au drept scop diminuarea durerii si recapatarea mobilitatii articulare.
Tot mai des afectiunile articulare afecteaza un numar mare de persoane, de varsta variata. Desi persoanele varstnice sunt cel mai frecvent afectate pe fond degenerativ si tinerii sufera de dureri musculare si articulare. In aceasta categorie intra sportivii de performanta, la care suprasolicitarea articulara conduce la instalarea unui proces degenerativ precoce, dar si tinerii sedentari, care lucreaza in birouri sau stau foarte mult timp in masina si care, la sfarsitul zilei de munca sau in weekend, incearca sa compenseze lipsa de miscare prin efort excesiv. Aceste persoane au nevoie de un tratament suportiv, nutritiv la nivel articular, care sa asigure productia unui lichid sinovial de buna calitate si protectia cartilajului si a celorlalte componente articulare, scazand rata de distrugere e a acestora. Lichidul sinovial este cel care asigura nutritia cartilajului si lubrifierea articulatiei pentru o buna mobilitate.
Realizator: Oana Georgescu