Ecografia de șold la bebeluși

Ecografia de sold este o examinare a articulatiilor de la nivelul soldului celui mic, cu ajutorul careia medicul poate primi imagini pe un ecran cu articulatiile soldului. Aceste imagini sunt transmise cu ajutorul ultrasunetelor, care nu afecteaza in nicun fel viata copilului, ci chiar il pot ajuta in cazul in care exista anumite probleme de sanatate nedescoperite inca. Ideal este ca aceasta investigatie sa fie efectuata in primele 6 saptamani de viata pentru ca interventia asupra soldului sa fie minim-invaziva (kinetoterapie, orteze).

Cum se face ecografia de sold

Ecografia de sold se efectueaza intr-un cabinet medical sau la spital. Copilul va fi asezat pe masa de ecografie pe o parte, dureaza cateva minute, iar parintii pot folosi o suzeta sau un biberon pentru a-l linisti pe cel mic. Investigatia nu este dureroasa sau stresanta. Si, cel mai important, stati astfel incat acesta sa va poata vedea intotdeauna fata, acest lucru il va linisti. Se va aplica un gel pe pielea soldului de catre medic pentru transmiterea undelor. In cele mai multe dintre cazuri sunt analizate ambele solduri pentru a se putea face o comparatie intre cele doua.

La finalul ecografiei medicul va interpreta imaginile in fata parintilor si le va transmite cele descoperite, daca este cazul de ingrijorare sau nu.

Ce afectiuni previne screeningul prin ecografia de sold

In urma efectuarii unei ecografii de sold la bebelusi, medicii cauta sa afle daca acestia se confrunta sau nu cu DDH, care se traduce prin displazie de dezvoltare a soldului. DDH este o afectiune a soldului a carei cauza inca nu a fost descoperita, dar despre care se crede ca apare din motive genetice sau hormonale. Aceasta se manifesta prin dezvoltarea anormala a articulatiilor de la nivelul soldului, prin fixarea necorespunzatoare a capului femurului la nivelul osului iliac. La un copil fara probleme, osul iliac are forma unei cupe adanci, in timp ce la un copil cu DDH acesta are forma plata, asemeni unei farfurii.

Care sunt principalele efecte secundare ale nediagnosticarii la timp a displaziei de sold

Principalul efect secundar ce poate aparea in cazul in care aceasta afectiune nu este descoperita la timp poate duce la aparitia unor diferente de lungime a piciorului pe care se localizeaza si mersul de rata. Odata cu trecerea anilor se poate ajunge la deformarea soldului si la aparitia osteoartritei. Toate aceste lucuri se vor simti la varsta adulta prin dureri si intensificarea osteoartritei. In plus, displazia la nivelul soldului poate duce la deteriorarea cartilajului care trebuie sa protejeze partea de soclu a articulatiei.

Proteza de sold la varsta adulta

In cazul in care boala nu a fost descoperita sau tratata in copilarie, este probabil ca la varsta adulta sa fie nevoie de o proteza la sold, care sa sustina articulatiile soldului. Operatia de inlocuire a soldului este o procedura prin intermediul careia medicul indeparteaza articulatiile dureroase de sold cu artrita si le inlocuieste cu o proteza realizata din metal si unele materiale plastice. Este o interventie care are loc in momentul in care toate optiunile de tratament nu au dat rezultate, iar durerea este in continuare prezenta si, de cele mai multe ori, accentuata. Proteza de sold imita articulatiile indepartate, astfel incat persoana care sufera interventia sa nu mai aiba parte de dureri.