Ecografia Doppler vasculară reprezintă o metodă de screening noninvazivă și nedureroasă prin care sunt evaluate arterele și venele în anumite teritorii, fiind astfel diagnosticate afecțiunile vasculare – boala arterială aterosclerotică, insuficiența venoasă sau tromboza venoasă. Depistate în stadii avansate, aceste boli pot produce complicații severe, inclusiv deces.
Investigația nu necesită pregătiri speciale, putând fi repetată ori de câte ori este nevoie. Medicul care face ecografia Doppler este fie medic cardiolog, fie medic internist cu competență în acest tip de ecografie, cu o experiență destul de vastă, care să permită diagnosticul corect și recomandările potrivite.
Durata unei ecografii Doppler vasculară variază în funcție de segmentul examinat și de cât de sever este afectat axul arterial sau venos. Dacă nu sunt modificări semnificative, o examinare poate să dureze între 15 și 20 de minute. În schimb, dacă structural sunt prezente modificări severe este necesară o investigație amănunțită și atunci ecografia ar putea să dureze și o oră.
Dr. Ana Maria Mitrică, medic specialist cardiolog în cadrul Angiomedica – Spital de Cardiologie și Boli Cardiovasculare, afirmă că ecografia Doppler vasculară ar trebui să fie făcută de toți pacienții care manifestă simptome specifice bolilor arteriale sau vasculare. Spre exemplu, în cazul în care este afectat teritoriul vascular, simptomele pot fi ușoare – amețeli, vertij, pierderi de vedere, până la simptomele clasice ale accidentului vascular cerebral. Atunci când există o afectare arterială periferică la nivelul membrelor inferioare, simptomele pot include claudicație intermitentă la efort, adică dureri de picioare atunci când pacientul merge sau când face efort. Dacă durerile apar când pacientul este în repaus deja simptomatologia este una severă.
Prin ecografia Doppler se evaluează în special venele de la nivelul membrelor inferioare pentru a diagnostica insuficiența venoasă, care poate să fie severă, cu ulcere care pot evolua spre complicații grave. De asemenea, investigația arată dacă au apărut complicații trombotice, tromboze venoase atât superficiale, cât și profunde, care implică un risc major de deces dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp.
Există indicația de a realiza ecografia Doppler vasculară și la pacienții asimptomatici, dacă aceștia au un cumul de factori de risc pentru boala arterială sau venoasă. Spre exemplu, pacienții cu diabet zaharat, hipertensiune, dislipidemie, fumători, deci cu factori de risc major, ar trebui să facă screeningul pentru a depista posibile afecțiuni, chiar dacă nu au simptome. În astfel de cazuri scopul investigației este de a identifica severitatea bolilor vasculare și de a găsi soluția terapeutică optimă.
Medicul Ana Maria Mitrică recomanda pacienților ca de la o anumită vârstă, 40 de ani bărbați și 50 de ani femei, să facă o ecografie Doppler vasculară. Prin această investigație se vor evalua factorii de risc, iar pacienții vor fi încadrați într-o categorie de risc de a dezvolta o boală cardiovasculară, primind apoi recomandările terapeutice potrivite.
Dr. Ana Maria Mitrică, medic specialist cardiolog în cadrul Angiomedica – Spital de Cardiologie și Boli Cardiovasculare – https://www.spitalulangiomedica.ro/doctor/dr-ana-maria-mitrica/