Ecografia transfontanelara

Dr. Viorela Gabriela Nitescu, medic primar pediatru, competenta ecografie generala si toxicologie clinica - Clinica "Medsana" vorbeste despre rolul ecografiei transfontanelare in depistarea unor maladii.

Starea de sanatate a unui prematur la nastere depinde de numerosi factori, printre care:

– varsta gestationala la momentul nasterii
– greutatea la nastere
– boli ale mamei sau tratamentele in timpul sarcinii care ar fi putut afecta fatul
– defecte congenitale ale nou-nascutului.

Majoritatea nou-nascutilor la 36-37 de saptamani de gestatie sunt intr-o stare buna si pot pleca din spital odata cu mamele lor. Totusi, multi prematuri nu pot supravietui fara tratament medical adecvat.

Ecografia transfontanelara este metoda de urmarire pe termen lung a dezvoltarii neurologice a prematurilor.

In anii ’70 , ecografiile transfontanelare (ETF) erau efectuate la prematuri pentru a obtine informatii despre leziunile cerebrale perinatale, ceea ce permite urmarirea pe termen lung a dezvoltarii neurologice a acestora.

La sfarsitul celui de-al doilea trimestru sau inceputul celui de-al treilea trimestru de viata intrauterina, creierul fetusului sau al prematurului este vulnerabil la leziuni fie hemoragice, fie ischemice.

Acest fenomen se explica prin caracteristicile vasculare, celulare si anatomice ale creierului in dezvoltare, precum si prin tendinta prematurului la instabilitate fiziologica intr-un moment in care autoreglarea circulatorie cerebrala este limitata.

Deoarece aceste anomalii apar ocazional si la nou-nascutii cu varsta de gestatie mai mare de 30 de saptamani, este prudent sa se efectueze ecografiile transfontanelare la toti nou-nascutii cu varsta de gestatie de 32 de saptamani.

S-a avansat ideea ca diagnosticul cel mai complet si cel mai fiabil al unei leziuni hemoragice este pus de o ETF executata in jurul celei de-a doua saptamani de viata.