Feminitatea si relatia de cuplu

Feminitatea nu este despre moda, tocuri si unghii false, din contra! Feminitatea e un mod de viata care implica tot ceea ce inseamna autocunoastere, sanatate, frumusete, sexualitate, iubire, pasiune, naturalete, arta, creativitate, profunzime, armonie, intuitie, tandrete, gingasie, eleganta, rafinament, sensibilitate, senzualitate, spriritualitate, intelepciune.
Cartea Geografia intima a femeii de Natalie Angier, unul dintre cele mai de succes titluri aparute in Romania, la editura Herald a generat o dezbatere foarte interesanta despre feminitate si relatia de cuplu. Protagonisti au fost Ioana Socolescu, redactor si traducator de carte, coordonatoare a colectiilor Pas in doi, Autobiografia, Colibri, Mindfulness si psihologul Sorin Lucaci (PR & Events Specialist, editura Herald).
Laureata a Premiului Pulitzer, autoarea abordeaza intr-o maniera cat se poate de convingatoare universul intim feminin, sexualitatea masculina si relatia de cuplu intr-un fel de ghid esential pentru cei care vor sa afle orice – de la organe la orgasme, de la hormoni la histerectomii, demontand magistral, cu extraordinare exuberante de limbaj, miturile si falsele informatii care inca inconjoara corpul feminin. Asemeni ei, cu ajutorul claritatii si al cunostintelor lor in domeniu cei doi specialisti ne fac o incursiune despre frumusetea si puterea interioara a arhetipului feminin, care se rasfrange intr-un fel sau altul asupra relatiei de cuplu, provocand intelectual atat femeile, cat si pe partenerii acestora. Cu o cantitate uriasa de informatii despre biologia functionala a ambelor sexe, sceptica in legatura cu teoriile dominante despre rolul dominant al masculilor si candida in legatura cu valoarea speculativa a propriilor sale ipoteze feministe, cartea este un adevarat punct de referinta in domeniul relatiilor dintre sexe la sfarsitul secolului XX. – titra USA Today despre cartea care, prin fantezia stralucitoare si plina de spirit a autoarei le inspira pe femei sa creada in puterile lor.
Si pentru ca adevarata intimitate se construieste pe indelete si depaseste limitele eroticului, Sorin Lucaci si Ioana Socolescu propun diverse abordari ale cuplului, ale barbatului si femeii, din perspectiva unor discipline multiple: istoria culturala, neurobiologia, psihologia, istoria, antropologia. Se doreste a veni in intampinarea tuturor celor care isi doresc sa se inteleaga mai bine pe ei insisi si care urmaresc sa aiba o legatura emotionala si psihica mai profunda cu partenerul lor. O intelegere cat mai cuprinzatoare a celuilalt si a mecanismelor care stau la baza unui trai in doi implinit este calea catre construirea unei relatii de cuplu armonioase, care permite atat convietuirea, cat si autonomia a doua personalitati – spunea psihologul Sorin Lucaci, psiholog, coordonator de evenimente culturale, organizator de tabere lingvistice educationale. Scopul nostru este sa aratam posibile directii catre cunoastere si adevar, sa redescoperim valorile fundamentale de care avem nevoie pentru a trai in armonie cu noi insine si cu lumea.
Feminitatea nu este despre moda, tocuri si unghii false, din contra! – spunea Sorin Lucaci. Feminitatea e un mod de viata care implica tot ceea ce inseamna autocunoastere, sanatate, frumusete, sexualitate, iubire, pasiune, naturalete, arta, creativitate, profunzime, armonie, intuitie, tandrete, gingasie, eleganta, rafinament, sensibilitate, senzualitate, spiritualitate, intelepciune.
Ce inseamna ideea de feminitate in contextul epocii actuale si daca femeia isi mai poate regasi feminitatea intr-o epoca a egalitarismului intre femei si barbati? Cursurile, seminariile, atelierele, cartile de dezvoltare personala ajuta la identificarea propriei feminitati sau a propriului univers? Relatia cu partenerul se reflecta in cea pe care o are o femeie cu ea insasi? Cum ne putem intelege mai bine partenerul si cum putem ca noi sa fim intelesi? – iata doar cateva intrebari la care cei doi interlocutori au incercat sa raspunda.
Realizator: Oana Georgescu