Finantarea Sustenabila a Sistemelor de Sanatate II

"1,6 miliarde de euro se pierd anual in Romania prin frauda din sistemul medical, sub forma platilor informale efectuate catre personalul medical sau prin inregistrarea unor tratamente care nu au fost efectuate", aceasta a fost concluzia comisiei Retelei Europene de combatere a coruptiei si fraudei in strainatate, in cadrul celei de-a doua zile a conferintei Finantarea Sustenabila a Sistemelor de Sanatate, organizata de Tarus Media in perioada 24-25 martie anul curent.

Dealtfel, potrivit studiilor existente la nivel mondial, risipa resurselor din sanatate este cauzata de frauda si coruptie (in proportie de pana la 19-20%), ineficienta administrativa (17%), erorile si ineficienta furnizorilor de servicii medicale (12%), supraconsumul sau serviciile de sanatate care pot fi evitate (40%), de lipsa coordonarii intre institutiile din sistem (6%) si ingrijirile medicale care ar putea fi prevenite (6%). Daca problema fraudelor existente in sanatate a starnit dezbateri in prima parte a zilei, nu mai putin interesante pentru auditoriu au fost tema privind finatarea primita pentru sanatate de la UE respectiv cea privind bolile rare de care sufera romanii.

Aura Raducu, Programme Manager pentru politici europene in cadrul Comisiei Europene, DG Regio a dezbatut problema incetinirii cu care se implementeaza in Romania proiectele cu finantare europeana – finantare care inseamna 2,5% din totalul alocarii de fonduri europene pentru Romania, mai exact circa 4-500 milioane de euro – ceea ce dovedeste ca nu suntem capabili sa consumam respectivele fonduri, deci nici nu putem avea pretentia la sume mai mari in viitor.

Prof. dr. Maria Puiu, vicepresedintele Aliantei Nationale pentru Boli Rare din Romania, presedintele Societatii Romane de Genetica, a prezentat situatia accesului la tratament a pacientilor cu boli rare si dificultatile cu care acestia se confrunta, in conditiile in care costul ridicat al tratamentului limiteaza accesul pacientilor. Ea a subliniat necesitatea ca Asociatia Pacientilor sa fie consultata de autoritati in cazul deciziilor care privesc pacientii cu boli rare.

Bolile rare afecteaza mai putin de cinci din 10.000 de oameni. In prezent, se apreciaza ca exista intre 4.000 – 8.000 de boli rare, ceea ce inseamna ca 7% dintre europeni sufera de o boala rara. „In Romania, exista 4.867 de persoane incadrabile in aceasta patologie, in realitate numarul persoanelor care sufera de o boala rara fiind dublu”, a declarat conf. dr. Geza Molnar, consilier personal al Ministerului Sanatatii.