Formarea in medicina de urgenta

Dr. Bogdan Oprita, medic sef UPU si SMURD Bucuresti, vorbeste despre formarea in domeniul medicinii de urgenta.

Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare din Bucuresti, SMURD Bucuresti, este format dintr-o echipa de specialisti in medicina de urgenta din cadrul Spitalului Clinici de Urgenta Bucuresti. Putine persoane din lumea medicala nu au auzit de SMURD.

De fapt, nu cred ca exista cineva care sa nu fi auzit de acronimul Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare. Dar, dincolo de aceasta popularitate incontestabila, cati dintre noi stim, cu adevarat, ce volum imens de munca si cata daruire se ascund in spatele acestei abrevieri?

Gama interventiilor la care este solicitat SMURD include toate urgentele ce pun viata unei persoane sau mai multora in pericol imediat. Acestea includ accidentele rutiere, exploziile, accidentele de munca sau casnice cum ar fi caderea de la inaltime sau electrocutarea, starile de inconstienta ce includ si stopurile cardiorespiratorii, suspiciunile de infarct, insuficientele respiratorii acute si nu in ultimul rand accidentele cu multiple victime. Echipajul se deplaseaza indiferent de varsta victimei, aproximativ 7% din cazuri fiind copii sub varsta de 16 ani.

Serviciile de urgenta se confrunta cu un mare deficit de medici, fiind angajati, in momentul de fata, doar 53% din numarul total necesar.

Lipsa oricarei perspective obliga mii de medici sa plece din tara sau sa imbratiseze alte meserii mult mai banoase. Desi aproximativ 5.000 de absolventi ies anual de pe bancile facultatii, doar 2.000 urmeaza rezidentiatul devenind specialisti, iar 3.000 se transforma in someri cu diploma. Pentru ca asa este organizat sistemul. Din randurile medicilor tineri se recruteaza dealeri de medicamente, directori de firme cu profil sanitar sau oameni de afaceri. De exemplu, insusi ministrul Sanatatii, Ionut Bazac, nu a practicat niciodata profesia de doctor, preferand mediul de afaceri.

Nu exista medic in Romania care sa nu aiba cel putin un coleg sau doi care au plecat din tara pentru o viata mai buna. Cifrele oficiale arata ca peste 6.000 de doctori si-au depus actele pentru a profesa in strainatate pentru a scapa de saracia din spitale. Mai mult, in timp ce medicii sunt epuizati in garzi, platiti prost, tratati de varfurile din sistem ca simple masinarii, 2000 de specialisti nu pot ajunge in spitale pentru ca Guvernul a decis blocarea posturilor.

Statisticile arata ca unui doctor roman ii revin in ingrijire 400 de persoane, adica dublu fata de colegul sau din Uniunea Europeana. Realitatea arata ca venitul lui este de 10 ori mai mic decat al aceluiasi coleg din UE. Victimele acestei politici dezastruoase sunt deopotriva medicii si pacientii.