Greșeli care determină deformări ale coloanei (1-6 ani)

Cele mai multe dileme le traversează părinții care au copii cu vârsta de până într-un an, relaxându-se ulterior, pentru că micuții devin mai rezistenți. Chiar și așa, specialiștii în sănătatea musculară și osoasă ne atrag atenția să rămânem concentrați și atenți la cum putem preveni deformări sau chiar afecțiuni ale coloanei vertebrale.

Mersul independent și deformările coloanei

În jurul vârstei de un an, cei mai mulți părinți greșesc când forțează inițierea mersului independent la copii, prin diverse metode – îi ridică în picioare, îi așează în premergător sau îi țin de mâini- toate aceste artificii provocând, în final, deformări ale coloanei. Acestea se produc pe fondul unei musculaturi ce sprijină coloana slab dezvoltate, încă nepregătită să susțina întreaga greutate a corpului.

Pentru a veni în sprijinul părinților, iată un grafic cu vârstele la care copilul trebuie să facă anumite achiziții motorii:

  • La 8 luni merge in patru labe
  • La 10 luni copilul initiaza mersul
  • La 1 an copilul dezvolta mersul independent

Este bine de știut că o întârziere de aproximativ 3 luni față de aceste limite se încadrează în normalitate, iar părinții trebuie să își exerseze mai degrabă răbdarea decât achizițiile copilului.

La ce să fie atenți părinții

Un moment cheie în dezvoltarea armonioasă fizică a copilului o reprezintă observarea mersului celui mic în perioada 1-2 ani. Specialiștii recomandă ca pe lângă un control de ortopedie pediatrică, părinții trebuie să studieze atent câteva puncte cheie: curburile fiziologice ale coloanei vertebrale, felul în care copilul așează talpa pe pământ, stabilitatea picioarelor în timpul mersului și în repaos.

De asemenea, după vârsta de 5-6 ani, atunci când cei mici petrec în colectivitate mai mult timp pe scaun sau în bănci, părinții trebuie să acorde importanță poziției adoptate de cei mici pentru a preveni instalarea scoliozei.