Ingrijirea corporala a nou – nascutului

Dr. Elena Dan, sef sectie pediatrie la Spitalul Clinic de Urgenta Elias vorbeste despre ingrijirea corporala a nou-nascutului.

Prima baita este un moment important in viata oricarui bebelus, dar si un moment delicat pentru parinti . Practic, in acel moment, fatul intra in contact cu realitatea si de ce nu cu societatea. In acest moment, parintii trebuie sa fie relaxati, dispusi sa ofere atentia maxima si ajutorul lor fatului care abia si-a inceput activitatea pe acest Pamant.

Majoritatea mamicilor se intreaba cand trebuie sa aiba loc prima baita. Doamna Dr. Elena Dan, sef sectie pediatrie la Spitalul Clinic de Urgenta Elias, spune ca fatul poate fi spalat inca de la nastere, chiar daca bontul ombilical nu este detasat.

Astfel, baia se va realiza cu prudenta pentru a evita patrunderea apei in zona ombilicului.Daca aceasta s-a produs, zona trebuie bine tamponata cu compresie sterila, de asemenea inmuiata in alcool. Insa, baia trebuie facuta in orice conditii.

Pentru ca baita sa se desfasoare in conditii bune, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele lucruri: temperatura camerei sa fie indeajuns calda si fara curenti de aer, pentru a evita racelile; temperatura potrivita este 25-26 de grade, cadita trebuie sa fie potrivita cu marimea lui; ideal ar fi ca fatul sa aiba propria cadita, temperatura apei din cadita trebuie sa fie de 33-34 de grade pentru a evita orice neplacere. Apoi, strangeti toate lucrurile de care aveti nevoie, cum ar fi prosoape, un burete, sapun sau lotiune pentru bebelusi, sampon, hainute curate, scutec nou si, eventual, o camera foto daca vreti sa imortalizati prima baita.

Trebuie sa ai grija cum tii copilasul.

Pe masura insa ce copilul creste, baia va deveni o adevarata distractie. Dupa baie, copilul trebuie uns cu unguiente, curatirea ochilor cu tampoane sterile, curatenia dupa fiecare scaun pentru a preveni iritatii.