Insuficiența cardiacă cronică este un sindrom, adică o colecție de semne și simptome care denotă o malfuncție a inimii. Această insuficiență cardiacă se manifestă printr-un exces de lichid în organism: pacientul are picioarele umflate, ficatul mărit, venele periferice sunt mai umflate. Dacă excesul de lichid se acumulează la nivelul plămânilor, simptomele includ respirație grea (dispnee) și oboseală, care inițial apare la efort, dar progresează până la respirație grea inclusiv în repaus.
Cauza insuficienței cardiace este o consecință a malfuncției cordului. Orice malfuncție ori disfuncție cardiacă poate să provoace această afecțiune, exemple fiind boli ale miocardului, boli ale valvelor cardiace și ale pericardului. Cea mai frecventă cauză însă de insuficiență cardiacă cronică este boala cardiacă ischemică, boala arterelor coronare, care duce în primă fază la infarct miocardic și ulterior, după ce pacientul face infarct miocardic, apare insuficiența cardiacă.
Vârsta la care se dezvoltă insuficiența cardiacă este între 50-70 ani, vârstă la care apar diverse patologii cardiace. De asemenea, pacienții care dezvoltă hipertensiunea arterială la 50-60 de ani, ulterior, câțiva ani mai târziu, vor avea și insuficiență cardiacă.
Insuficiența cardiacă poate fi prevenită prin controlul factorilor care o determină: schimbarea stilului de viață, pacienții trebuie să facă activitate fizică, să slăbească, să mănânce sănătos, să nu mai fumeze și se consumă alcool cel mult cu moderație. De asemenea, pacienții trebuie să își facă periodic analize de sânge pentru a vedea care este nivelul colesterolului și al glicemiei și să trateze aceste probleme. Nu în ultimul rând, pacienții trebuie să își monitorizeze tensiunea arterială, iar dacă este crescută trebuie adusă în limite normale. În anumite situații, pentru a preveni insuficiența cardiacă cronică este nevoie de tratamentul punctual al anumitor patologii, adică tratamentul insuficienței cardiace ischemice, al valvulopatiilor sau a altor boli cardiace.
Prevenția insuficienței cardiace cronice trebuie începută din tinerețe. Trebuie să încercăm să avem un stil de viață sănătos cât mai devreme pentru că astfel șansele de a face dislipidemie, diabet sau hipertensiune sunt mai mici, implicit și șansele de a face boala cardiacă ischemică și insuficiență cardiacă sunt mici.
Dr. Adrian Linte – medic primar Cardiologie intervențională în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica, afirmă că pacienții care au ajuns să dezvolte o boală cardiacă trebuie să își facă controale periodice la medicul specialist. Investigațiile de rutină includ control clinic, electrocardiogramă, ecografia cardiacă și analize de sânge. În funcție de rezultatele acestor teste se va stabili care este riscul de dezvoltare a insuficienței cardiace, ce măsuri trebuiesc luate și la ce interval trebuiesc făcute următoarele controale.
Evoluția insuficienței cardiace cronice fără tratament este una foate gravă, prognosticul fiind poate mai grav decât al cancerelor. Există însă și o veste optimistă. În ultimii ani au apărut foarte multe variante terapeutice altfel încât actualmente insuficiența cardiacă poate fi ținută sub control prin adoptarea unui stil de viață sănătos, tratament și investigații periodice. Urmând aceste indicații boala poate fi ținută sub control un timp destul de îndelungat, cu minime simptome pentru pacient.
Dr. Adrian Linte – medic primar Cardiologie intervențională în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica