Insuficienta venoasa, un diagnostic complex  

Cand venele de la picioare nu pot transporta suficient sange inapoi spre inima, medicii vorbesc despre insuficienta venoasa cronica, afectiune in care sangele se acumuleaza in venele de la picioare. Mai ales daca petrecem foarte mult timp in picioare sau pe scaun, sangele din venele de la picioare poate staga, astfel incat presiunea venoasa creste. De aceea, venele se dilata, iar la unele persoane, peretii venosi slabesc si valvele venoase (care inlesnesc urcarea sangelui spre inima) se defecteaza.

Cauzele insuficientei venoase

Cauza insuficientei venoase este presiunea venoasa mai mare decat cea normala si care persista termen indelungat. Alte cauze sunt tromboza venoasa profunda si flebita; ambele apar ca urmare a formarii unui cheag de sange intr-o vena profunda (tromboza venoasa), sau superficiala (flebita). Tromboza venoasa este o afectiune grava, care necesita tratament de urgenta pentru ca poate provoca embolie pulmonara.

Factorii care cresc riscul de insuficienta venoasa sunt: obezitatea, sedentarismul, fumatul si munca desfasurata in picioare sau pe scaun perioade indelungate. In plus, femeile peste 50 de ani prezinta risc maxim, ca si femeile insarcinate, pe masura ce cresc in greutate.

Simptome

Persoanele cu insuficienta venoasa observa ingrosarea gleznelor si simt gambele "grele". In plus, simt durere la mers sau imediat dupa ce se opresc. Au frecvent si varice, adica vene dilatate, albastre, intortocheate, vizibile prin piele. Varicele mari produc inrosire si chiar ulceratii la nivelul pielii. Ulcerul varicos este forma cea mai grava a insuficientei venoase.

Cum stim ca avem insuficienta venoasa?

Este important sa ne adresam medicului, inca de la primele semne. Pe langa examenul clinic care consta in observarea aspectului picioarelor, medicul confirma diagnosticul prin investigare imagistica echo Doppler.

Tratament

Pentru formele usoare de insuficienta venoasa, tratamentul se poate limita la purtarea ciorapilor elastici si tratament medicamentos.

Pentru reducerea edemului de la picioare, este indicata ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii si evitarea statului in picioare sau pe scaun timp indelungat. Pacientii supraponderali trebuie sa piarda in greutate.

Formele mai grave ale insuficientei venoase se trateaza prin sclerotarapie si interventii chirurgicale.

Scleroterapia presupune injectarea unor substante in venele afectate, substante care au efect de cicatrizare (sclerozare) asupra peretilor interiori. Sangele va curge prin vene invecinate, iar venele sclerozate vor fi in final topite de organism.

Interventia endovasculara, este o metoda chirurgicala moderna cu efect in cazurile grave si pentru venele mari. Cu ajutorul unui cateter, al laserului sau prin radiofrecventa, se introduce o cantitate de caldura in interiorul venelor care, in urma acestui tratament, se inchid.

Dr. Gabriela Popescu, medic primar chirurgie vasculara la Clinica Intermedicas din Bucuresti, ne ofera cele mai recente informatii despre diagnosticul si tratamentul insuficientei venoase.

Realizator: Elena Buhus

Operator imagine: Silviu Crangureanu

Editor de montaj : Stanislav Pescu