Laboratorul de Stiinte pentru Copii, micii cercetatori, marile descoperiri

Arcub Gabroveni a gazduit editia a III-a a Laboratorului de Stiinte pentru Copii, eveniment desfasurat sub sloganul Micii cercetatori, marile descoperiri. Acest proiect are rolul de a aduce stiinta mai aproape pentru 3.000 de copii, organizatorii continuand angajamentul de a dovedi tinerei generatii ca stiinta poate contribui la o viata mai buna. In cadrul editiei din 2015, peste 1400 de copii au vizitat Laboratorul de Stiinte in doar 5 zile, pe durata saptamanii Scoala Altfel. Editia din 2016 a venit cu o abordare inovatoare si mai aplicata a formatului consacrat Science Lab, fiind menit sa demonstreze copiilor ca stiinta poate fi distractiva, prin intermediul unor experimente atractive in domeniul nutritiei si sanatatii.
Laboratorul de Stiinte Bayer este dezvoltat in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si a fost conceput ca raspuns la una dintre problemele majore cu care sistemul educational romanesc este adesea asociat ─ prea multa teorie, in defavoarea activitatilor practice. Editiile anterioare au fost extrem de bine primite de copii, profesori si parinti deopotriva, ceea ce a subliniat nevoia unui demers mai indelungat si mai amplu, dar si organizarea mai multor astfel de evenimente.
Va multumim pentru o zi impresionanta, interesanta, educativa si relaxanta in acelasi timp. Apreciez efortul echipei si in mod special al studentilor care si-au dedicat timpul si priceperea unor copii de 9 – 10 ani. Pe fetele lor s-a vazut incantarea! Ati facut si experimentul bucuriei copiilor! – a scris un profesor in Jurnalul micului cercetator. Azi am devenit copil pentru cateva minute. Multumesc! – semna un parinte la finalul sesiunilor de experimente.

Ce a adus nou editia din 2016 a Laboratorului de Stiinte pentru Copii?

Program extins, pentru a putea primi cat mai multi participanti: o luna intreaga de activitate, cu un program de 8 ore pe zi in cadrul saptamanii Scoala Altfel
O modalitate inovatoare de a vizualiza experimentele cu ajutorul unei holograme 3D
Exercitii aplicate pentru toti participantii, cu idei ce pot fi incercate si acasa, urmand indicatiile din brosura in format tiparit
Laboratorul de Stiinte din Romania inseamna pentru Bayer mai mult decat un proiect, este o poveste. Si desi incepe cu ‘a fost odata’ cand interesul copiilor pentru stiinta era din ce in ce mai mic, povestea se termina cand tot mai multi copii redescopera in fiecare an modul in care functioneaza natura din jurul lor. Proiectul pilot inceput in saptamana ‘Scoala Altfel’ din 2014 fost extrem de bine primit de catre copii si profesori, asa ca am dublat capacitatea in 2015, dar tot nu a fost suficient pentru a onora toate solicitarile. Anul acesta venim nu numai cu un program de lucru extins, dar si cu elemente tehnologice inovatoare, instructiuni pentru exercitii de realizat acasa si experiente DIY pentru toti copiii implicati, dovedind inca o data ca stiinta poate deschide drumul spre o viata mai buna – a spus Ruxandra Pirojoc, Director de Comunicare Bayer Romania si Bulgaria. Angajamentul binecunoscutei companii in Romania se pliaza si pe nevoile specifice ale populatiei: o educatie si o sanatate mai buna fiind componentele cheie ale unei vieti mai bune.
Realizator: Oana Georgescu