Legatură dintre afecțiunile cardiovasculare și diabet

Diabetul zahart este o afecțiune foarte complexă și reprezintă un factor major de risc cardiovascular. Cu alte cuvinte, orice pacient diabetic are riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară.

Există două tipuri de diabet zaharat: tip I și tip II. Cel mai frecvent este diabetul zaharat de tip 2, acest tip reprezentând și pericolul cel mai mare din punct de vedere al afecțiunilor cardiovasculare. Statisticile arată, în România, 10% din populație suferă de diabet zaharat, adică 2 milioane de români, cei mai mulți având diabet zaharat de tip 2. Pacienții care suferă de diabet zaharat de tip 1 sunt pacienți tineri, pentru că boala se declanșează de obicei în copilărie, dar asta nu înseamnă că aceștia sunt feriți de posibile boli cardiovasculare.

Pacienții cu diabet au hipertensiune și valori mari ale colesterolului

Dr. Valeria Slavu, medic primar cardiolog la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica, afirmă că pacienții care suferă de diabet zahart au de obicei și lipidemie, adică o creștere a valorilor colesterolului, dar suferă și de hipertensiune arterială. De aici vine și riscul de face anumite complicații, cum ar fi infarctul miocardic acut. Această complicație apare la pacienții diabetici mai tineri și poate duce la rândul ei la alte complicații, unele chiar foarte severe.

Printre complicațiile diabetului zaharat se mai numără și ateroscleroză, arteriopatia obliterantă și în final gangrena. Piciorul diabetic este o altă complicație a diabetului zaharat, care presupune prezența atât a neuropatiei diabetice, cât și a arteriopatiei diabetice, care au o evoluție severă pentru pacient dacă nu sunt tratate.

Persoanele cu diabet au nevoie de consultații regulate la cardiolog

Pe lângă monitorizarea bolii de către medicul diabetolog, orice pacient care suferă de diabet ar trebui să aibă și un medic cardiolog care să îi supravegheze boala. Rolul medicului cardiolog este foarte important pentru că ajută pacientul să își controleze și ceilalți factori de risc cardiovasculari, cum ar fi hipertensiunea arterială și dislipidemia sau la prevenirea altor complicații cum ar fi infarctul.

În funcție de stadiul bolii, pacienții care suferă de diabet vor trebui să facă vizite periodice la medicul cardiolog pentru a preveni apariția complicațiilor. Frecvența evaluărilor va fi decisă de comun acord de către medicul specialist și pacient. Uneori e nevoie de evaluări lunare sau o dată la 3 luni, alteori la 6 luni sau mai mult. Important e ca pacienții diabetici să respecte și recomandările medicului cardiolog.

Dr. Valeria Slavu, medic șef coordonator în cadrul Spitalului Angiomedica – medic primar cardiologie – https://www.spitalulangiomedica.ro/doctor/dr-valeria-slavu/