Lumina Roz, simbol al Renasterii

Pe langa 8 martie, Ziua Femeii, 1 octombrie marcheaza si ea intr-un fel Ziua Femeii, a Mamei, a Sotiei, a Surorii sau a Prietenei care a invins cancerul, care a Renascut, care s-a intors la viata in mijlocul familiei si prietenilor. Fundatia Renasterea lupta de mai bine de 15 ani, alaturi de femeile care au nevoie de sustinere si de ajutor pentru a se bucura in continuare de viata. Alaturandu-se Initiativei Mondiale de Iluminare in Roz ca simbol al luptei impotriva cancerului de san, anual, la 1 octombrie, Fundatia Renasterea organizeaza evenimentul - Iluminare in roz a unor cladiri reprezentative din Bucuresti si din alte orase din tara. In 2014, in urma demersurilor facute de Fundatia Renasterea, Senatul Roman a declarat 1 Octombrie - Zi Nationala de lupta Impotriva Cancerului de San.
Organizat de Fundatia Renasterea, in parteneriat, anul acesta, cu Muzeul National de Arta al Romaniei, cea de-a 16-a editie a avut ca slogan Arta de a fi sanatoasa. Lumina Roz care a impodobit Muzeul National de Arta, a fost declansata de Andreea Esca, Ambasador al Fundatiei Renasterea si de actrita Oana Pellea, care ne-a amintit tuturor, cu delicatetea si cu gingasia care o carcterizeaza, ca avem dreptul sa pretuim viata ca pe un dar minunat si sanatatea, ca pe bunul cel mai de pret!
Gazdele serii au fost doamnele din conducerea Fundatiei Renasterea, Mihaela Geoana, Cristiana Copos, Veronica Savanciuc, Camelia Sucu, Andreea Mihai, Amalia Nastase, Monica Nistorescu si Andreea Esca. Dupa momentul festiv al iluminarii in roz a Palatului Regal, seara a continuat cu prezentarea expozitiei EGAL. Arta si feminism in Romania moderna si cu acordarea unor distinctii pentru 4 dintre sustinatorii Fundatiei Renasterea: ES Diego Brasioli – Ambasadorul Italiei in Romania, a primit titlul de Ambasador prin Excelenta al Sanatatii Femeii, Hairstilistul Sorin Stratulat, Ambasador L’oreal in Romania, a devenit Ambasador al Frumusetii, Compania Roche a fost desemnata Compania dedicata Sanatatii Femeii, iar Directorul MNAR – Dl Calin Stegerean a devenit oficial Prieten al Fundatiei Renasterea in Campania Arta de a fi sanatoasa.
In fiecare an, la 1 octombrie, in peste 70 de tari se ilumineaza in roz cladiri reprezentative. Anul acesta, la a 16-a aniversare, ne aflam intr-un loc remarcabil prin grandoare si incarcatura culturala. Muzeul National de Arta al Romaniei ne va ajuta sa le amintim femeilor faptul ca, prin control medical anual, cancerul poate fi invins. Fundatia Renasterea promoveaza preventia, iar in cazul cancerului de san nu exista nici o voce autorizata din mediul medical sau stiintific care sa puna la indoiala eficienta Mamografiei in depistarea precoce a cancerelor de san. Miile de cazuri depisate si tratate cu succes dovedesc acest lucru. Incurajam persoanele care cauta informatii in mediul digital sa acceseze surse credibile de informatii cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii, Mayo Clinic, Asociatii medicale nationale sau internationale a declarat Mihaela Geoana, Presedintele Fundatiei Renasterea.
In cadrul evenimentului a fost organizata si o licitatie fara strigare. Obiectele licitate au fost o serie de acuarele realizate de Mihai Tanasescu, fost ministru de Finante al Romaniei, bijuterii oferite de Malvensky, Laura 8 si experiente donate de Ana Hotels si Chef Partrizia. Fondurile stranse vor acoperi costuri de prelucrare a perucilor pentru copii si paciente oncologice, in campania Vieti Impletite.
Alte cinci orase din tara s-au alaturat capitalei, iar lumina roz va transmite mesajul luptei impotriva cancerului de san . Alte cladiri reprezentative ale lumii care s-au imbracat in culoarea sperantei sunt: Empire State Building New York – SUA, Turnul Perla Orientului din Shanghai – China, Muzeul Britanic din Londra – Anglia, Opera din Paris – Franta.
Realizatori: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu