Controlul periodic la medicul cardiolog este foarte important pentru a preveni eventule probleme de sănătate sau pentru a depista o afecțiune în fazele incipiente, atunci când se poate trata cu succes sau chiar vindeca.
Control cardiovascular, de la 40 de ani
În general, se consideră că în jurul vârstei de 40 de ani fiecare dintre noi ar trebui să înceapă să facă vizite cu regularitate la medicul cardiolog, aceasta fiind vârsta de la care se pot declanșa afecțiunile cardiovasculare. Cum însă în ultima perioadă incidenta bolilor cardiovasculare a crescut și în rândul pacienților mai tineri, persoanele care au antecedente heredocolaterale ar trebui să meargă la medic mai devreme de 40 de ani. Mai exact, este vorba despre pacienții cu rude de gradul I care suferă de boli precum hipertensiune arterială, boala cardiacă ischemică, diabet zaharat sau au avut un infarct miocardic la vârstă tânără.
O evaluare la medicul cardiolog cuprinde în primul rând un consult și o evaluare clinică completă, alături de două examene obligatorii: electrocardiograma (EKG) și anumite analize de laborator pe care le va recomanda medicul cardiolog. De asemenea, din ce în ce mai mulți pacienți primesc și indicație de ecocardiografie, care este o investigație non-invazivă. Investigația nu provoacă niciun disconfort pacientului, nu are efecte adverse și poate fi făcută și la copii sau la femeile însărcinate pentru că nu are absolut nicio contraindicație.
Când facem examen Doppler vascular?
Pe lângă aceste analize, în anumite situații se indică și alte teste pentru ca medicii să poată pune un diagnostic precis, cum ar fi holterul de tensiune arterială, holter EKG sau testul de efort. În funcție de vârsta pacientului, uneori ecocardiografia ar putea să devină obligatorie în schemă de investigații. Examenul Doppler vascular face parte investigația de ecocardiografie, însă uneori poate fi indicat un examen Doppler de membre inferioare sau de artere carotide. Pe lângă evaluările non-invazive, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte, pot fi necesare și investigații invazive, cum ar fi de exemplu coronarografia.
Este foarte important ca atunci când un pacient are deja stabilit un diagnostic de afecțiune cardiovasculară sau există o suspiciune de boală cardiovasculară fie consultat de un medic specialist cardiolog. Colaborarea între medic și pacient este esențială pentru că numai formând o echipă și respectând indicațiile specialistului evoluția bolii va fi bună. În caz contrar, dacă pacientul nu colaborează cu medicul, nu vine la controalele periodice, nu își ia tratamentul sau nu respectă recomandările acestuia, complicațiile nu vor întârzia să apară.
Dr. Valeria Slavu, medic șef coordonator în cadrul Spitalului Angiomedica – medic primar cardiologie – https://www.spitalulangiomedica.ro/doctor/dr-valeria-slavu/