Oameni care redau vieti: Prof. Dr. Irinel Popescu

Senso TV va prezinta oameni indragostiti de una dintre cele mai nobile meserii: aceea de medic. Sunt povesti de viata ale oamenilor care redau viata semenilor lor. Prin dragoste de oameni si de meserie, prin pasiune, talent, daruire, profesionalism, devotament sau pur si simplu prin generozitate…

Faptele extraordinare ale medicilor si echipelor pe care le formeaza in ani, ale voluntarilor sau ale oamenilor obisnuiti, stiute sau nestiute, trebuie sa ne fie repere, iar ei trebuie sa ne fie modele demne de urmat.

Motto-ul preferat al Prof. Dr. Irinel Popescu, primul nostru invitat, a fost rostit de George Bernard Show: Eu sunt de parere ca viata mea apartine intregii comunitati si atata timp cat voi trai, este privilegiul meu sa fac pentru ea tot ce pot.

Profesorul Doctor Irinel Popescu este seful Centrului de Boli Digestive si Transplant Hepatic si seful Sectiei Clinice de Chirurgie Generala din Institutului Clinic Fundeni, dar si presedinte al Academiei de Stiinte Medicale din Romania.

Considerat intemeitorul scolii romanesti de transplant hepatic, este profesor de chirurgie si coordonator de programe de formare al platformei de cercetare „George Emil Palade” la Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila. Performantele sale medicale sunt de exceptie, dar una dintre ele va ramane scrisa in istoria mondiala a transplantului: in aprilie 2000 a efectuat primul transplant de ficat si de atunci incoace aceasta procedura a redat viata miilor de pacienti.
A fost decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter, pentru merite deosebite în chirurgia hepatica si in transplantul de organe, dar si cu Crucea Patriarhala, cea mai inalta distinctie a Bisericii Ortodoxe Romane.

In clasamentul anual Zece pentru Romania, a fost desemnat cel mai bun medic chirurg si recent, la Gala Premiilor VIP desfasurata la Teatrul de Revista Constantin Tanase i s-a conferit Premiul Special.
Este Doctor Honoris Causa al UMF din Cluj, Chisinau si Craiova si al Universitatii Ovidius din Constanta și membru al Academiei de Medicină din Malaysia.

A fost distins cu Ordinul Coroana Romaniei in grad de Ofiter, a devenit membru corespondent la Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei Romane, a fost primit în Academia Franceza de Medicina, dupa ce în 2011 fusese distins de câtre statul francez cu Ordinul de Merit in grad de Ofiter, a fost recompensat cu Ordinul Republicii, cea mai inalta distinctie acordata de catre Presedintele Republicii Moldova.

Acestea sunt doar cateva dintre performantele Profesorului Doctor Irinel Popescu, una dintre figurile cele mai proeminente si mai emblematice ale medicinii romanesti, dar si mondiale.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator: Oana Georgescu