Varicele. Cele mai noi solutii de tratament

Varicele afecteaza deopotriva femeile si barbatii, insa sexul feminin este de trei ori mai predispus decat cel masculin. Printre factorii predispozanti se numara: varsta, perioada sarcinii, istoricul de boala varicoasa in familie, ortostatismul prelungit si obezitatea.

”Exista mai multe cauze ale aparitiei varicelor, printre care se numara si valvele incompetente sau deteriorate. Arterele transporta sange din inima in restul tesuturilor, iar venele sunt cele care il aduc din restul corpului la inima. In cazul venelor din zona picioarelor, situatia se ingreuneaza. Contractiile musculare de la nivelul picioarelor actioneaza ca niste pompe si valvele de la nivelul venelor ajuta sangele sa se intoarca la inima. Supapele mici din vene se deschid cand sangele urca catre inima si il opresc din a curge inapoi. Daca aceste supape sunt deteriorate sau incompetente, sangele curge inapoi, cauzand dilatarea sau rasucirea venelor”, explica Dr. Andreea Stancu, medic chirurg vascular la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica

Ce simptome ne trimit la chirurgul vascular

Exista si o serie de simptome care ar trebui sa ne ingrijoreze, printre care se numara arsurile sau durerile dupa o perioada mai mare de stat in picioare, umflarea picioarelor dupa ortostatismul prelungit, dar si mancarimile in jurul uneia sau mai multor vene si chiar decolorarea pielii in jurul varicelor. Varicele pot provoca cel mult dureri, dar principalul motiv ingrijorator este aspectul. Acestea sunt destul de vizibile, in special la persoanele cu pielea deschisa la culoare, iar o vizita la medic va poate ajuta. Acestea pot disparea in urma unui tratament sau a unei interventii.

Metode moderne de tratament pentru varice

In prezent exista mai multe metode prin care se pot trata varicele, de la ingrijirea acasa si pana la interventiile chirurgicale. Ingrjirea acasa presupune pierderea in greutate, evitarea purtarii unor haine stramte si evitarea perioadelor lungi de stat in picioare, dar si tratamentul medicamentos, in cazul varicelor minore. De asemenea, ciorapii de compresie pot fi o prima abordare de tratare a varicelor. Pentru varicele severe se recomanda tratamentul cu laser, scleroterapia, operarea vaselor cu endoscopie, flebectomia ambulatorie sau anumite proceduri prin care se utilizeaa radiofrecventa. Acestea din urma sunt recomandate in cazul in care varicele nu raspund la primele variante, dar medicul va poate face cele mai bune recomandari in acest sens.

Cand este necesara interventia chirurgicala

Interventia chirurgicala este necesara atunci cand varicele sunt intr-un stadiu avansat, iar tratamentul cu ciorapi de compresie si alte proceduri realizate pe cont propriu nu au functionat. In cele mai multe dintre cazuri medicul recomanda o interventie chirurgicala atunci cand varicele provoaca dureri severe, probleme la nivelul pielii si incep sa apara cheagurile de sange la nivelul acestora, fara vreun alt motiv de ordin medical. De asemenea, interventia chirurgicala pote fi o alegere, nu neaparat o necesitate, in cazul in care sunteti foarte deranjati de aspectul acestora. Astfel, tratamentul chirurgical va poate scapa de simtomele dureroase si va poate imbunatati aspectul pielii, dar si calitatea vetii.

In cazul in care varicele nu sunt tratate, se pot forma ulceratii dureroase la nivelul pielii, in apropierea venelor varicoase, in special in zona gleznelor. Este important sa va adresati medicului in cazul in care banuiti ca ati dezvoltat un ulcer. Destul de rar, venele adanci ale picioarelor se extind, iar in cazul aparitiei unor cheaguri de sange acest lucru poate fi extrem de dureros.

In plus, picioarele incep sa se umfle. Aceasta afectiune poata denumirea de tromboza venoasa superficiala. In randul complicatiilor se mai numara si sangerarea, in cazul in care venele aflate foarte aproape de piele se pot sparge. De obicei, sangerarile sunt minore, dar necesita ingrijiri medicale.