Politraumatismele

Prof. dr Dan Barbu, medic primar ortopedie - traumatologie, doctor in stiinte medicale, sef Clinica de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca, vorbeste despre politraumatisme.

Politraumatismul este sindromul rezultat ca urmare a actiunii unei multitudini de agenti vulneranti cu afectarea a minim doua regiuni anatomice din care cel putin o leziune este amenintatoare de viata.

Frecventa politraumatismelor este direct proportionala cu cea a traumatismelor. Asistam la o „epidemie traumatica”, consecinta industrializarii excesive, a cresterii vitezei de deplasare si a violentei interumane.

Accidentele rutiere reprezinta in majoritatea statisticilor principalul factor etiologic al politraumatismelor, in peste 90% din cazuri fiind generate de erori umane.

Diagnosticul politraumatizatului presupune 2 etape distincte:

Etapa prespitaliceasca: incepe la locul accidentului si se continua pe timpul transferului la spital, fiind asigurata de obicei (diagnostic, ajutor medical de urgenta la locul accidentului) de catre persoane necalificate, echipe paramedicale sau in cel mai fericit caz personal tehnic sanitar specializat in traumatologie.

Examinarea clinica intraspitaliceasca a politraumatizatului incepe odata cu intrarea brancardului pe usa camerei de garda, moment cand trebuie sa se realizeze aprecierea rapida a starii generale a bolnavului (coma, agitatie, paloare, greutate, inaltime, aspectul imbracamintei, etc.) In plus, se monitorizeaza pulsul si tensiunea arteriala, numarul respiratiilor, gradul de oxigenare.

Diagnosticul si tratamentul se fac in acelasi timp de catre echipa de interventie in urgenta, atat la locul accidentului cat si pe parcursul transportului si la spital.

Lipsa unui diagnostic complet nu permite nimanui amanarea tratamentului (poate fi fatala), decizia unui gest chirurgical cu scop vital putand fi luata numai pe date clinice (in absenta datelor paraclinice); tratamentul chirurgical poate fi provizoriu (preliminar, de urgenta) sau definitiv.

Un diagnostic precoce al disfunctionalitatilor si leziunilor anatomice induse de politraumatism (care insa se pot agrava cu trecerea timpului) si tratamentul adecvat al acestora in timp util pot conduce la vindecarea si redarea bolnavului familiei si societatii.