Postul și masa de Sărbători pentru cardiaci

Cu toții trebuie să avem grijă ce și cât mâncăm, dar pentru pacienții care suferă de afecțiuni cardiavasculare acest lucru este extrem de important, dar grija la alimentație trebuie să aibă în mod special pacienții care suferă de boli cardiace. Totodată, ne apropiem de sărbătorile de iarnă și masa cu familia și prietenii este un eveniment mult așteptat. Cu toții suntem nerăbdători să savurăm produsele tradiționale specifice Crăciunului și Anului Nou, însă trebuie să avem grijă cât mâncăm și să încercăm totuși să păstrăm un echilibru.

Sarea și grăsimea, cei mai mari dușmani în post

Bolile cardiovasculare impun pacienților mai multe restricții alimentare, prima pe listă fiind consumul cât mai redus de sare. De asemenea, nu sunt indicate nici alimentele grase, iar pacienții care suferă și de diabet zaharat au restricții și în ceea ce privește glucidele. Practic, putem spune că acești pacienți țin tot timpul post pentru că trebuie să își limiteze poftele.

Cu toate acestea, dacă pacienții își doresc acest lucru, pot ține postul creștin, însă acesta trebuie adaptat la condiția lui medicală. Spre exemplu, pacienții trebuie să consume proteine animale, iar singura sursă este carnea, brânza sau peștele. Așadar, dincolo de canoanele bisericești, un pacient cardiovascular nu poate să se hrănească doar cu fasole, murături, zacuscă sau alte tipuri de mâncăruri considerate în mod tradițional ca fiind de post. Un alt aspect la care pacienții trebuie să aibă grijă sunt condimentele, în special sarea.

Alimentele vegetale, nerecomandate

Pacienții diabetici trebuie să respecte cu strictețe un anumit plan de alimentație, așa cum a fost acesta elaborat de medicul diabetolog nutriționist. Legat de alimentele vegetale care înlocuiesc proteinele animale, cum ar fi soia, dr. Valeria Slavu, medic specialist cardiolog, spune că nu recomandă nimănui să consume acest tip de produse care conțin mulți aditivi și conservanți, cu atât mai puțini pacienților cu patologii cardiace.

Se recomandă pacienților care vor să țină post în perioada sărbătorilor să discute mai întâi cu medicul curant cardiolog sau diabetolog.

La masa de Sărbători, cantitatea este importantă

Există mai multe alimente care ar trebui evitate, aici fiind incluse alimentele foarte sărate și alimentele bogate în grăsimi. Spre exemplu, cârnații din carne de porc ar putea fi înlocuiți cu cei din carne de curcan, care pot fi pregătiți cu mai puțină sare și mai puține condimentate. Dacă totuși vă e poftă și nu vă puteți abține de la sarmale, salată de boeuf și alte mâncăruri, cel mai bine e să degustați câte puțin din fiecare preparat.

De ce este foarte important să aveți moderație? Pentru că pot apărea dezechilibre dacă pacienții cardiovasculari consumă mai multe zile la rând alimente nepermise, existând și un risc de complicații. De altfel, dr. Valeria Slavu, medic primar cardiolog, afirmă că după sărbătorile de iarnă mulți pacienți se dezechilibrează și specialiștii discută din timp cu aceștia pentru a preveni evenimente neplăcute.

Un alt pericol pentru pacienții cardiaci în perioada sărbătorilor, mai ales cei care suferă și de diabet, este zahărul. Pentru a se putea bucura de cozonac sau alte prăjituri, medicii recomandă pacienților cardiaci ca acestea să fie consumate cu moderație, iar dacă suferă și de diabet, atunci dulciurile ar trebui pregătite cu îndulcitori naturali în loc de zahăr.

În ceea ce privește alcoolul, dacă în cazul persoanelor care nu suferă de nicio afecțiune cardiovasculară sau de alte boli este acceptat consumul moderat de băuturi alcoolice, pacienții cardiovasculari, mai ales cei care au afecțiuni severe, trebuie să se abțină în totalitate de la consumul de alcool.

În concluzie, cu puțină moderație și voință, toți pacienții se pot bucura de masa de sărbători fără a-și dezechilibra boala cardiovasculară.

Dr. Valeria Slavu, medic șef coordonator în cadrul Spitalului Angiomedica – medic primar cardiologie – https://www.spitalulangiomedica.ro/doctor/dr-valeria-slavu/