S-a nascut pe 5 iunie 1948 in comuna Stefanesti, judetul Botosani. A absolvit in Bucuresti Liceul „Gheorghe Lazar” si Facultatea de Medicina Generala a UMF Dr. Carol Davila, in 1972.
A lucrat ca intern intre 1972-1974 in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca si apoi la Clinicile de Chirurgie Cardiovasculara, de Urologie si cea de Anestezie si Terapie Intensiva de la Spitalul Fundeni din Bucuresti.
In 1974 a devenit primul medic rezident specialist in Urologie, iar trei ani mai tarziu, medic specialist in Urologie la Clinica de Urologie a Spitalului ”Fundeni”.
Nu prea am fost un om norocos la viata mea…
…Sunt nascut undeva in nordul Moldovei, intr-un targ aflat pe malul Prutului si unde majoritatea locuitorilor erau evrei. Cred ca e singurul loc din Romania unde pot spune ca am intalnit evrei tarani romani. Umblau imbracati cu opinici si sumane si unii chiar purtau acea tichiuta. Nu erau oameni bogati, negustori, asa cum oricine si-ar inchipui, dar in familiile lor toti copiii faceau muzica, mai ales pian. In familiile astorlalti, se mai nastea cate unul mai dotat pentru ca, mi-am dat seama, saracia e un lucru foarte prielnic pentru anumiti oameni. In saracie se nasc si se formeaza otelurile dure.
Urologia si drumul extrem de dificil al consacrarii definitive
Dr. Mihai Lucan a fost primul medic reprezentant al tarilor socialiste care a urmat intre 1980 – 1981 cursurile de Urologie reconstructiva si oncologie in Belgia, la Bruxelles, Gent si Anvers (cu profesorii W. Gregoir, presedinte al Societatii Internationale de Urologie intre 1985 – 1988, W.A De Sy si L. Denis). Intre anii 1982 si 1985, a beneficiat de burse anuale in Anglia, acordate de catre British Council, Consiliul Britanic. A lucrat in Clinica de Urologie a The London Hospital, Whitechapel din Londra cu Prof. J. P. Blandy, la Institutul de Urologie din Londra cu Prof. J. Wickam, in Clinica de Urologie Royal Infirmary din Edinburgh cu Prof. G. Chisholm si la Clinica de Urologie Royal Infirmary din Leeds cu Prof. Ph. Smith.
In anul 1990 devine medic primar urolog si conferentiar universitar, fiind numit seful Catedrei de Urologie a Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj, iar in 1992 obtine titlul de Profesor Doctor Universitar.
In 1995, Mihai Lucan este numit sef al Centrului de Transplant Renal Cluj-Napoca, iar in 1999, directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal, ICUTR din Cluj. In aprilie 2005 este numit si seful Oficiului Regional de Transplant Cluj.
Premii, trofee, distinctii, aprecieri si recunoasterea unanima pentru unul dintre Cei mai buni
De-a lungul carierei, a efectuat zeci de mii de operatii urologice si de interventii endoscopice si laparoscopice, precum si mii de operatii de transplant renal. Cetatean de onoare al municipiilor Cluj-Napocasi Botosani, Prof. Dr. Mihai Lucan a fost decorat cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Comandor in anul 2000 si cu Ordinul Meritul Sanitar in grad de Mare Ofiter in anul 2006. A primit in decembrie 2001 Premiul Academiei Romane pentru cartea Manual de transplant renal si Premiul Colegiului Medicilor din Romania pentru cea mai buna carte publicata in domeniul specialitatilor chirurgicale – Tratat de tehnici chirurgicale urologice. Diploma Honorificum conferita de Universitatea din Cracovia, Premiul Laurii Stiintei acordat de Radio Romania Actualitati, Diploma de Excelenta oferita de Asociatia Jurnalistilor din Domeniul Medical, titlul de Cel mai bun chirurg al anului 2004, pentru realizarea in premiera a transplantului combinat de rinichi-pancreas si aniversarea a 25 ani de la realizarea primului transplant renal la care a participat sau “Omului Anului” in in domeniul ”Sanatate” acordat de ziarul Monitorul de Cluj sunt doar cateva din sutele de distinctii, premii, diplome si titluri onorifice care au recompansat activitatea ilustrului chirurg Mihai Lucan. A participat la zeci de congrese nationale si internationale in intreaga lume, a publicat sute de lucrari de specialitate si este membru al unora dintre cele mai importante societati stiintifice si medicale: Societatea Europeana de Urologie, Societatea Internationala de Urologie, Societatea Europeana de Transplant, Comitetul de Conducere al C.I.T.O. (Consorzio Internuniversitario per I Trapianti d’Organo), Societatea Italiana de Urologie, Societatea Romana de Boli Genitourinare, Societatea Romana de Transplant de Organe, Romtransplant – este membru fondator si initiator, Asociatia Romana de Chirurgie Endoscopica si alte Tehnici Interventionale s.a.
Acest material va este oferit de CATENA.
Realizator: Oana Georgescu