Protezarea auditiva cu implant de titaniu tip Baha

Dr. Marian Stamate, medic primar O.R.L la Spitalul Coltea, Bucuresti vorbeste despre protezarea auditiva cu implant de titaniu, tip Baha.

Sensotv.ro doreste sa va ofere informatii asupra unui tip de tratament pentru pacientii cu pierdere de auz efectuat si in Romania. Dupa cum bine stiti, auzul este un simt esential pentru om in viata lui de relatie cu mediul in care traieste si semenii lui, in formarea lui prin educatie, munca, viata de familie si societate.

Din nefericire, exista situatii cand acest simt este afectat de diverse cauze-congenitale, accidente, interventii chirurgicale. Si pentru reabilitarea lui, puteti recurge la proteza auditiva implantabila de tip BAHA.

PROTEZA AUDITIVA BAHA este o proteza implantabila partial in spatele urechii cu care pacientul aude cel mai bine, prin testarea directa cu proteza.

BAHA foloseste calea osoasa de receptionare si transmitere a sunetului

Noi auzim pe doua cai: cea aeriana-pavilion auricular, conduct auditiv extern ,timpan,lant de oscioare, ureche interna, nervul auzului si cea osoasa-oasele craniene-mastoida.

INDICATII ale protezei auditive BAHA=in hipoacuzie de transmisie , mixta sau neurosenzoriala unilaterala.

-otite medii supurate cronice, otomastoidite operate-evidare petro-mastoidiana, cand protezele auditive nu sunt eficiente
-malformatii de oscioare ale auzului
-traumatisme
-interventii chirurgicale-chiar si cancer, neurinom de acustic unilateral
-otoscleroza
-cofoza unilaterala
-cand pacientul nu suporta proteze auditive obisnuite-nu vrea sau dau un disconfort
-cand pacientul sau parintii vor sa evite o interventie chirurgicala mai laborioasa, cum este implantul cohlear-hipoacuzie neurosenzoriala bilaterala.

Contraindicatii:

-la persoanele cu afectiuni neuropsihice
-igiena deficitara
-pacient nemotivat

Nu exista contraindicatii de varsta.

Fixarea se poate face de la varste foarte mici, cu banderola-pana la cinci ani, iar apoi, fiindca grosimea osului permite=fixarea chirurgicala -una-doua etape, cu un implant de titaniu de – mm,in spatele pavilionului auricular,sub anestezie locala=adult,sau generala=la copil.

Profesorul Branemark – INVENTATORUL implantului de titaniu, prin cercetare, a observat ca in jurul acestuia, dupa fixarea in os, in cca trei-sase luni, se produce un proces de oxidare care determina cresterea osului si inglobarea implantului pentru toata viata. Acest proces se cheama OSTEOINTEGRARE.

Proteza BAHA are in componenta trei parti;

-IMPLANTUL DE TITANIU
-PIESA DE LEGATURA
-MICROPROCESORUL