Psoriazisul

Dr.Rodica Olteanu-medic primar dermatolog, Spitalul Clinic Colentina si conf.dr.Cristian Baicus- sef sectie Medicala II, Spitalul Colentina vorbesc despre psoriazis, dar si despre o componenta a ei, artrita psoriazica.

Psoriazisul este o boala dermatologica cronica care determina o crestere rapida exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate (hipercheratozice), albicioase. Aceste leziuni pot varia ca dimensiuni si au o localizare preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mainilor, picioarelor si regiunii sacrale (partea inferioara a spatelui).

Artrita psoriazica poate sa apara fie in completarea taboului clinic al psoriazisului cutanat, fie independent de acesta, fiind o boala autoimuna, care afecteaza ligamentele si tendoanele, fascii si articulatii si care poate sa apara chiar si in lipsa componentei tegumentare (psoriazisul clasic). Cercetările întreprinse pe parcursul a zeci de ani nu au putut elucida cauzele și mecanismele de apariție a bolii. În ultimul timp s-au adus unele argumente în favoarea originii genetice, modul de transmitere nu a fost precizat.

Artrita psoriazica apare cel mai des intre 35 – 55 de ani, insa poate la fel de bine sa afecteze pacienti mai tineri sau mai in varsta.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator: Claudia Anton