Un ligament este o structura care conecteaza doua oase intr-o articulatie.
Ligamentul încrucișat anterior este unul dintre cele 4 ligamente de la nivelul genunchiului. Traversează în diagonală centrul genunchiului si controlează stabilitatea anterioara a acestuia.
Ruptura de ligament încrucișat anterior este, alături de întinderea de ligament, una dintre cele mai frecvente leziuni de la nivelul genunchiului. Poate fi totală sau parțială; majoritatea rupturilor acestui ligament sunt totale și se asociază cu leziuni ale altor structuri de la nivelul genunchiului: menisc, cartilaj articular, alte ligamente.
Cauze. Leziunile articulatiei genunchiului sunt destul de frecvente la sportivii de performanta, dar mai ales la persoanele care fac sport in viata obisnuita de zi cu zi si care nu isi iau toate precautiile necesare inaintea unei alergari sau a unui joc de fotbal. O ruptura de ligament se poate produce chiar si in casa, la o miscare brusca in timpul careia piciorul schimba brusc directia.
Simptomele sunt recognoscibile imediat si greu de suportat de catre pacient: durere, inflamatie, imposibilitatea de a calca. Pacientul simte ca a ”pocnit” piciorul.
Diagnosticul se pune prin evaluarea clinica a medicului ortoped, urmata de confirmarea imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN).
In interviul acordat echipei SensoTV, dr. Codrin Huszar, medic primar ortopedie si traumatologie spune ca in timp, ruptura de ligament incrucisat anterior produce uzura articulatiei, o uzura care este nociva pentru pacient, producand instabilitatea piciorului : pacientul are senzatia ca „piciorul fuge”.
Tratamentul modern al rupturii acestui ligament urmareste combaterea uzurii articulatiei prin refacerea chirurgicala a ligamentului. Singurul tratament posibil este interventia chirurgicala urmata de recuperare medicala. Operatia dureaza aprox. 40 de minute daca a fost afectat doar ligamentul si pana la 1h30’ daca traumatismul a implicat si alte structuri.
Recuperarea medicala este esentiala pentru pacientul care a suferit o ruptura de ligament si este complementara cu interventia chirurgicala, cele doua gesturi medicale functionand ”in echipa”, dupa cum a declarat Gjogji Nedeloski, kinetoterapeut la o clinica de kinetoterapie din Bucuresti. Recuperarea este esentiala atat pentru sportivii de performanta, cat si pentru oamenii obisnuiti.
Interventia chirurgicala reusita urmata de recuperare medicala corecta asigura refacerea completa a pacientului la nivelul de activitate anterior accidentului, iar in cazul sportivilor profesionisti, acestia isi pot relua activitatea la acelasi nivel de performanta.
Realizator: Elena Buhus
Operator imagine: Silviu Crangureanu
Editor montaj: Stanislav Pescu