Sanatatea din insecte – terapie alternative

O camera nu foarte mare, dar luminoasa si sterila, dintr-un bloc din Bucuresti. In borcane etichetate misuna molii, gandacei, viermisori, iar intr-o alta zboara mustele. Da, mult hulitele muste fac bine in bolile care afecteaza aparatul circulator. Ne aflam in Centrul Stiintific Independent Insect Farm apartinand dr. doc. Mircea Ciuhrii, virusolog roman venit din Republica Moldova si recunoscut drept primul dintre cercetatorii care au obtinut, pe baza unor substante biologic active extrase din insecte, nenumarate produse farmaceutice.

Povestea terapiei cu insecte (entomoterapie) descoperite de profesorul Ciuhrii a inceput acum 20 de ani la Chisinau, pe cand Ciuhri era directorul stiintific al Institutului de Protectie Biologica infiintat de Moscova (institut situat la sase kilometri de capitala Moldovei) si se ocupa cu studiul comportamentului insectelor. Atunci a avut ideea geniala de a extrage substante biologice active din insectele aflate in diverse stadii de dezvoltare, substante pe care sa le poata utiliza ulterior in dirijarea unor procese chimico-fiziologice la om. A inceput cu tratamentul bataturilor, primul preparat obtinut fiind Cheratoliz, iar astazi a ajuns sa trateze chiar adenomul de prostata sau fibromul uterin.

Profesorul Ciuhrii si-a deschis la Bucuresti propriul sau centru stiintific – Centrul Stiintific Independent Insect Farm. Acest laborator i-a permis sa-si continue cercetarile si sa realizeze aproximativ 100 de preparate brevetate si inregistrate la Ministerul Sanatatii si incluse in lista UE de produse cu valoare farmaceutica.