Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva

Dr. Ioana Grintescu - medic primar anestezist, sef de sectie Clinica ATI, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti - prezinta Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI).

Anestezia nu e numai pentru a asigura analgezia (lipsa durerii) si imobilizarea pacientului – ci asigura si controlul asupra reactiilor naturale ale corpului la durere si trauma.

Desi mintea poate face diferenta intre taietura unui bisturiu, introducerea unui ac hipodermic sau a unui cateter venos si o rana accidentala sau intentionata, corpul stie doar ca fost ranit si reactioneaza imediat pentru a repara injuria, a opri sangerarea si a vindeca zona respectiva.

Imediat ce am fost taiati in orice fel sau am primit o lovitura traumatica ce produce distrugeri de tesuturi, corpul reactioneaza in mai multe feluri: tahicardie (creste frecventa batailor cardiace); rata respiratiei poate deveni mica si superficiala; tesuturile se vor umfla prin acumulare de lichid (edem); corpul trimite leucocitele (globulele albe) sa repare tesuturile; daca traumatismul s-a produs in zona ochilor, se intensifica lacrimarea, pentru a mari lubrifierea lor.

Cand primiti orice fel de anestezic, fie local sau general, anestezia suprima aceste reactii pana dupa ce procedura s-a terminat.

In anestezia generala se administreaza anumite substante pe cale intravenoasa /inhalatorie, iar singurul lucru pe care il percepe pacientul este durerea pentru prinderea unei linii venoase. Nu exista persoane la care sa nu prinda anestezia. Atunci cand pacientul trebuie operat, trebuie sa se gaseasca si o forma de anestezie. Aceste droguri pe care le administram trebuie sa blocheze complet starea de constienta.

Cum va pregatiti pentru anestezie

Daca fumati, este bine sa sistati acest obicei cu o saptamana inaintea unei interventii chirurgicale cu anestezie generala. Fumatul poate determina complicatii pe parcursul acestui tip de anestezie si in plus influenteaza negativ procesul de vindecare postoperator.

Informati anestezistul daca obisnuiti sa folositi medicamente antiinflamatorii de tipul aspirinei. Administarea acesteia va fi obligatoriu intrerupta cu cel putin o saptamana inaintea interventiei chirurgicale.

Informati anestezistul asupra eventualelor alergii pe care le aveti, asupra unor eventuale evenimente neplacute sau complicatii la anestezii anterioare.