Bisturiul, pana nu demult singurul instrument cu care erau operate diversele afectiuni, a fost inlocuit cu o tehnologie moderna care, mai ales in cazul polipilor si amigdalitelor, isi fac cu succes datoria.
La Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti sunt operati 2000 de copii pe an de polipi si amigdalite prin metode dintre cele mai moderne care permit ca interventia sa dureze 20 de minute, cu dureri postoperatorii minime.
“Spitalul a achizitionat un aparat foarte modern, cu ajutorul caruia putem topi, pur si simplu, tesuturile. Aceasta noua metoda pentru Romania presupune folosirea radiofrecventei bipolare. Interventia se face cu un electrod incins la 65 de grade Celsius, care topeste amigdalele, polipii sau cornetele nazale. In timpul topirii tesuturilor, medicul are posibilitatea sa curete plaga cu ser fiziologic, dar si sa aspire secretiile”, spune dr. Miorita Toader, seful sectiei ORL din cadrul spitalului.
Potrivit medicului, operatia dureaza intre 15 si 30 de minute, in functie de cat de usor se topesc tesuturile. Avantajele acestei metode sunt multe. De pilda, durerea de dupa operatie e mult diminuata, sangerarea la fel, iar riscul de infectie e foarte mic. Recuperarea copiilor este mult mai rapida, in sensul ca, in doua ore de la interventie, acestia pot bea lichide si pot manca alimente moi. Spitalizarea pacientului este de maximum o zi.