Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschiul inimii nu mai pompeaza cantitatea de sange necesara organismului. Insuficienta nu inseamna ca inima nu mai pompeaza sange, ci ca nu mai lucreaza asa cum ar trebui.
Deoarece inima nu mai functioneaza in limite normale, organismul incearca sa-si suplineasca functia prin:
– retinerea apei si sarii pentru a creste cantitatea de sange
– cresterea frecventei cardiace (tahicardie)
– cresterea dimensiunilor inimii.
Cu timpul inima oboseste si incepe sa devina din ce in ce mai putin eficienta. In acest moment apar simptome ca oboseala si slabiciunea. Sangele incepe sa stagneze in vasele care ajung la inima, cauzand acumularea de lichid la nivelul plamanilor si scurtarea respiratiei.
La ora actuala nu exista un tratament care sa vindece definitiv insuficienta cardiaca, dar exista atitudini terapeutice care pot prelungi in mod real viata pacientilor si pot creste calitatea vietii acestora.
Terapia de resincronizare cardiaca este un tratament validat al insuficientei cardiace stadiul C la pacienti cu indicatie.
Indicatia recunoscuta este pacientul cu insuficienta cardiaca clasa NYHA III sau IV, in ciuda unui tratament medicamentos optim, conform recomandarilor standard internationale.
Un dispozitiv de “resincronizare cardiaca” poate reduce cu 41% riscul de sincopa cardiaca, potrivit unui studiu publicat in New England Journal of Medicine.