Trucuri pentru a creste imunitatea copiilor

Copiii sunt expusi constant la bacterii, virusuri, ciuperci si paraziti, insa acest lucru nu inseamna ca ei trebuie neaparat sa se imbolnaveasca, deoarece un sistem imunitar puternic ii poate ajuta sa lupte impotriva bolilor. Insa atunci cand imunitatea este slabita, copilul va fi mult mai sensibil la raceli, gripe, alergii.
Pediatrii sustin ca este normal ca un copil sa se imbolnaveasca de 6-8 ori pe an, sa raceasca, sa se confrunte cu o infectie a urechii etc. Exista si cateva obiceiuri sanatoase care pot intari sistemul imunitar al micutilor.
Alaptatul
Laptele matern este esential in construirea imunitatii copiilor, avand rol de protectie impotriva bolilor, ofera un echilibru nutritional complex si contine inclusiv acizi grasi esentiali.
Consumul de fructe si legume
Morcovii, fasolea verde, portocalele – toate contin fitonutrienti, cum ar fi vitamina C, care contribuie la intarirea sistemului imunitar. Fitonutrientii protejeaza impotriva bolilor cronice si a celor de inima, ce pot aparea la varsta adulta. Copiii trebuie sa consume in fiecare zi fructe si legume.
Odihna suficienta
Studiile arata ca privarea de somn in cazul adultilor duce la aparitia bolilor, prin reducerea numarului de celule care ataca microbii si nu numai. Cam acelasi lucru se intampla si in cazul copiilor. Iar daca in timpul zilei copilul nu vrea sau nu poate sa doarma, atunci el trebuie sa mearga la culcare mai devreme.
Atentie la raspandirea germenilor!
Combaterea germenilor reprezinta o modalitate de a reduce stresul care se creeaza asupra sistemului imunitar al copilului. Asigurati-va ca cei mici se spala pe maini de fiecare data cand vin de afara si inainte de fiecare masa.
Copiii si fumatul pasiv
Fumul de tigara contine mai mult de 4.000 de toxine care pot irita sau distruge celulele din organism. Copiii sunt mai sensibili la efectele nocive ale fumatului pasiv. Fumatul pasiv creste riscul de bronsita, infectii ale urechii si astm si poate afecta, de asemenea, si dezvoltarea neurologica.
Operator SILVIU CRANGUREANU , ALEXANDRU ANDRIES
Editor STANISLAV PESCU
Realizator CORINA VOICU