Ziua Mondiala a BPOC

Tusiti de mai multe ori pe zi, in cele mai multe zile? Eliminati sputa in cele mai multe zile? Obositi si ramaneti fara suflu inaintea altora de aceeasi varsta? Fumati sau ati fumat candva? Raspunsul afirmativ la trei dintre aceste intrebari poate insemna ca suferiti de BPOC - bronhopneumopatie obstructiva cronica.

Afectiune cronica, BPOC-ul poate fi descoperit printr-un test simplu, spirometria, iar depistarea ei poate insemna sansa pacientului de a se bucura de libertate respiratorie si de o calitate ridicata a vietii. Fireste, cu conditia ca acesta sa urmeze cu rigurozitate tratamentul prescris de medicul curant. Au vorbit asistentei pe aceasta tema prof. univ. dr. Miron Bogdan si prof. dr. Florin Mihaltan.

„In cazul oricarei afectiuni, o relatie apropiata, bazata pe incredere si respect intre medic si pacient este esentiala. Aceasta relatie este cu atat mai importanta in cazul unei boli cronice, cu incidenta crescuta si cu potential fatal, cum este BPOC. Evenimentul de astazi a subliniat acest lucru intr-un mod plin de culoare, lasand institutului o amintire de lunga durata”, a declarat cu prilejul Zilei Mondiale a BPOC dr. Emilia Crisan, directorul medical al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.