Sunt diferite recomandari pentru cata apa ar trebui sa consumi in fiecare zi, majoritatea afirma ca ar fi suficiente 6 pana la 8 pahare pe zi.Dar nevoile sunt diferite in functie de fiecare individ, pana la urma. Majoritatea oamenilor sanatosi isi mentin starea de hidratare consumand apa sau alte lichide de cate ori le este sete. Pentru alte persoane, mai putin de 8 pahare pe zi pot fi suficiente iar pentru altele poate fi prea mult.
Unele persoane sunt la risc crescut de deshidratare, incluzand pe cei care fac mult exercitiu fizic, au anumite probleme medicale sau nu consuma suficiente lichide de-a lungul zilei. Pe masura ce inaintezi in varsta, creierul tau poate sa nu mai sesizeze semnele deshidratarii ca sa poata declansa mecanismul setei.
Daca esti ingrijorat ca nu bei suficienta apa, verifica-ti urina. Daca este de culoare galben deschis, inseamna ca esti bine hidratat. Daca nu, insemna ca ai o problema, si ar trebui sa te stradui sa bei mai multe lichide.
S-ar putea sa fii nevoit sa cresti cantitatea de apa pe care o consumi in urmatoarele situatii:
– Ai anumite probleme medicale, ca de exemplu litiaza renala sau infectii ale vezicii urinare,
– Esti insarcinata sau alaptezi,
– Intentionezi sa mergi afara pe vreme caniculara,
– Faci sport,
– Ai febra, ai varsat sau prezinti un sindrom diareic,
– Te straduiesti sa slabesti.
Multe studii facute de-a lungul timpului au aratat beneficiile consumului de apa. In cazul ca vrei sa slabesti, cel mai mare beneficiu este cel al influentei apei asupra ratei metabolismului bazal. Apa induce un efect termogenetic, care va duce la cresterea ratei metabolice. Cu cat metabolismul este mai accelerat, cu atat este mai putin probabil sa castigi in greutate.
Dar oare cu adevarat apa poate avea astfel de efecte? Nu… La ce ma refer de fapt este starea de hidratarea a organismului.
Hidratarea adevarata consta in mentinerea unei cantitati de apa in sange raportata la nivelul tesuturilor care reflecta echilibrul global dintre apa si sare pe care incearca sa il creeze corpul dvs. Privind reprezentarea grafica a miscarii fluidelor, fluidele care fac ca apa sa migreze din sange sau in sange nu hidrateaza la modul desavarsit.
Pentru ca un lichid pe care il beti sa fie hidratant acesta ar trebui sa aiba un efect redus asupra apei in miscare. Apa se va muta mereu spre un mediu cu o cantitate mai mare de sare. Privind din nou la cele trei posibile stari de “tonicitate”, care este cea mai hidratanta?
Fluidele hipertonice dilueaza sangele si tesuturile din jur vor avea mai multa sare. Apa iese din sange si intra in tesuturile unde se afla cantitatea cea mai mare de sare. Acest lucru duce la restabilirea echilibrului apa/sare.
Fluidele izotonice nu modifica concentratia de sare din sange, iar echilibrul apa/sare nu va fi afectat.
Fluidele hipertonice cresc cantitatea de sare din sange si tesuturile din jur vor avea mai putina sare iar apa va trece in sange.
In acest caz nu e vorba de hidratare, pentru ca apa care intra in sange incearca sa restabilieasca echilibrul corect. Nu este apa in plus care sa ajute la hidratare, ci apa necesara pentru a ajunge la un echilibru adecvat.
In afara de apa, ce as mai putea sa beau ca sa fiu bine hidratat?
Apa este cea mai buna optiune ca lichid ca sa-ti mentii starea de hidratare. Ar mai fii si alte bauturi sau alimente care te-ar putea ajuta sa-ti procuri apa de care ai nevoie, dar unele dintre ele s-ar putea sa-ti aduca calorii in plus, din pacate. Poti sa-ti iai cu usurinta aproximativ 20% din cantitatea de apa din mancarea pe care o consumi, iar restul de 80% din bauturi precum sucuri de legume si fructe.
Chiar si bauturile cu cofeina, precum cafeaua si ceaiul verde sau negru iti aduc o parte din apa de care ai nevoie, dar pana la un punct insa. Dar este de dorit sa eviti consumul frecvent al bauturilor pe baza de cofeina, pentru ca s-ar putea sa-ti creeze o stare de anxietate.Cofeina este un stimulent al sistemului nervos iar persoanele sensibile la aceasta trebuie sa evite consumul in exces de cafea, cola sau bauturi energizante. O cantitate moderata de cofeina – 2-4 cesti de cafea pe zi, nu este periculoasa pentru majoritatea oamenilor.
Poti sa consumi apa imbuteliata, plata sau minerala si de asemenea mai sunt sortimente de apa cu diverse arome pe baza de fructe. Dar acest tip de apa cu arome de fructe contin indulcitori artificiali, deci trebuie sa citesti cu atentie eticheta inainte de a achizitiona asa ceva.
Ceaiurile din plante ar mai fi o optiune, deoarece daca le consumi fara adaos de zahar sau miere nu iti aduc calorii in plus. Unele ceaiuri din plante precum cel de musetel,tei,sunatoare au proprietati calmante si vindecatoare.
Alte bauturi sanatoase includ sucurile pe baza de fructe si legume sau lactatele cu continut scazut in grasimi. Ele au ceva calorii, dar in acelasi timp iti ofera vitamine si minerale necesare pentru o sanatate de invidiat.
Bauturile dulci de obicei nu au valoare nutritiva si au foarte multe calorii care duc la un exces ponderal.Nici bauturile pe baza de indulcitori artificiali nu au valoare nutritionala si acestia sunt folositi de obicei sa satisfaca dorinta de dulce fara a aduce calorii in plus.
Trucuri pentru o hidratare eficienta
Pastreaza langa tine pe durata intregii zile o sticla de apa, din care sa iai cate o inghititura cand simti nevoia si nu numai,
Daca nu te atrage ideea de a consuma apa simpla, adauga o felie de lamaie sau lime, cu siguranta va avea un gust mai interesant,
Daca intentionezi sa faci exercitii, fii sigur ca bei apa suficienta inainte, in timpul sau dupa efectuarea acestora,
Incepe si sfarseste-ti ziua cu un pahar de apa,
Cand ti-e foame, bea un pahar de apa. Senzatia de sete este confudata uneori cu cea de foame. Consumul apei poate contribui la scaderea in greutate, anumite studii sugereaza ca daca bei apa suficienta te vei simti mai plin,
Bea dupa un anumit program. Daca ai probleme in ati aduce aminte sa bei apa, incerca sa-ti faci un program. De exemplu, bea apa cand te trezesti, la micul dejun, pranz si cina,
Bea apa cand mergi la restaurant, nu numai ca te vei simti hidratat, dar nu vei mai putea sa mananci asa mult.
Sursa : http://www.hidratarea_organismului.