Mersul pe munte e o activitate cu care multi dintre noi suntem familiarizati inca din copilarie.
Cine s-a catarat pe stanci, traversand poienite inflorite si cascade cu apa cristalina, a dormit in cort sub cerul cu mii de stele, nu uita usor aceste experiente.
S-a stabilit ca oamenii care urca pe munte sunt mai optimisti si cu vederi mai largi asupra vietii. Urcatul pe munte contureaza personalitatea unui tanar, sporeste concentrarea, elibereaza organismul de stres, creste capacitatea pulmonara, ajuta la eliminarea kilogramelor in plus, asigura un ritm cardiac bun ceea ce inseamna sanatate si longevitate.
Nu putem sa nu amintim aici importanta naturii. Sa urci pe munte, printre copaci care au de cateva ori varsta ta, sa-ti umpli inima de bucurie in contemplarea frumusetii naturale, sa asculti ciripitul pasarilor si sa urci neincetat, sa-ti depaseti limitele fizice, iata o experienta demna de natura umana.
Ar mai fi si un picnic langa un rau cu ape repezi, dar plin de peste gustos. Iar pestele, ca si nucile si semintele, contine acizi grasi omega 3, extrem de importanti in dezvoltarea normala a organismului. Asa ca prindeti niste pastravi, cu carne slaba dar plini de omega 3, 6 sau 9, frigeti-i pe o tepusa si veti sti ce gust are o evadare la munte! Si cat de strans legati suntem de natura, ca parte a ei si cum nu ne putem desprinde de frumusetea ei maiestuoasa cum nu ne putem rupe de mama care ne-a dat viata!
Text: Mihaela Moldoveanu