Succesul chirurgiei cataractei si a glaucomului, al chirurgiei refractiva si celei a dezlipirii de retina, tratamentele laser pentru afectiuni vitro - retiniene, dar si transplantul lamelar de cornee efectuat in Romania numai de Dr. Ozana Moraru (Medic Specialist Oftalmolog) si Dr. Cristian Moraru (Medic Primar Oftalmolog) reprezinta nu doar carti de vizita ale celor doi specialisti, ci si dovezi pentru faptul ca astazi, majoritatea afectiunilor oculare pot fi corectate si vindecate.
Dupa ce la Clinica oftalmologica Oculus a fost implementata cu succes tomografia intraoperatorie in timp real in transplantul lamelar de cornee si in operatiile de dezlipire de retina, tehnologie de ultima generatie unica in sistemul medical romanesc si est european, Dr. Ozana Moraru si Dr. Cristian Moraru au fost invitati in Italia, la Milano, pentru a patra oara consecutiv, la cel mai important Congres International de Oftalmologie – Videocatarattarefrattiva. Acestia au moderat sesiunile chirurgicale live si au prezentat propriile tehnici de rezolvare a traumatismelor oculare si a cataractei traumatice. Ne bucuram ca am avut onoarea sa fim prezenti la Videocatarattarefrattiva, un congres de referinta in domeniul chirurgiei oculare, organizat si condus de un nume remarcabil al domeniului, Prof. Lucio Buratto. Am avut ocazia sa impartasim experienta stiintifica romaneasca si celorlalti colegi din domeniu, dar mai ales ne simtim motivati sa ramanem conectati la standardele medicinei de cel mai inalt nivel practicate in strainatate pe care le implementam in Romania – a declarat Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog si manager al Clinicii Oculus.
La simpozionul aflat la cea de-a 35-a editie, chirurgii au sustinut prezentari de cazuri clinice chirurgicale dificile in implantele secundare de cristalin artificial, pe ochi cu traumatisme in antecedente sau cu alte patologii severe. Prezenta romaneasca a fost si de aceasta data salutata cu entuziasm de o sala arhiplina de peste o mie de spectatori si dezbaterile interesante de la sfarsitul prezentarilor, confirma inca o data aprecierea pe care colegii europeni o au la adresa echipei Centrului Oftalmologic Oculus, prima clinica de microchirurgie oculara din Romania. Infiintata in 1993, acesta este si cea mai mare clinica oftalmologica privata din tara, atat ca personal, cat si prin amploarea serviciilor medicale (consultatii – zilnic, in medie 200-250 pacienti si operatii – 550-650 pe luna).
Fara ochelari dupa operatia de cataracta
Dr. Ozana Moraru – Key opinion leader european pe segmentul chirurgical ocular a prezentat recent si un studiu dedicat celui mai nou tip de cristalin artificial, EDOF – Enhanced Depth of Focus, care permite pacientului sa nu mai poarte ochelari dupa operatia de cataracta (nici pentru distanta si nici pentru aproapiere). In luna noiembrie, cei doi chirurgi au fost invitati ca speakeri internationali la Congresul International al Societatii Cipriote de Oftalmologie, CyOS, pentru a impartasi celor peste o mie de specialisti europeni prezenti, interventii complexe de cataracta in cazuri de dioptrii extreme. Medicii romani au prezentat si FemtoLaser-ul, cea mai importanta inovatie din ultimii ani care a revolutionat astfel de operatii. Dealtfel, Centrul Oftalmologic Oculus este recunoscut la nivel international pentru tehnicile moderne de operare a cataractei, ajungand astazi, la aproximativ 400 de astfel de proceduri realizate in fiecare luna de catre doctorii Moraru. Aparatura medicala si tehnologiile de ultima ora, care ne permit o foarte buna acuratete a diagnosticului si o mare precizie a interventiilor chirurgicale, in acelasi timp crescand si confortul pacientului, sunt premisele performantelor noastre medicale. Ne bucuram ca suntem prima clinica din Romania si una dintre primele din Europa de Est in care s-a implementat FemtoLaser-ul, o dotare de exceptie cu ajutorul careia rezolvam cazuri clinice complexe, prin minimizarea riscurilor intraoperatorii, asigurand astfel pacientilor nostri o recuperare vizuala mai sigura, chiar si dupa operatiile foarte complicate – a mentionat Ozana Moraru.
Lucrarea Operatia de cataracta in cazuri de dioptrii extreme s-a referit la ochii care au caracteristici deosebite: fie cu dioptrii foarte mici (microftalmie sau nanoftalmie), fie foarte mari (miopiii fortissime), iar operatia ar presupune o serie de complicatii si riscuri –de la posibila atingere si alterare a irisului, a capsulei cristalinului si a altor structuri ale ochiului, pana la decolare hemoragica de coroida si dezlipire de retina. Pe langa riscurile intraoperatorii, in astfel de cazuri, chirurgul trebuie sa aiba mare grija si la masuratorile pentru cristalinul artificial ce trebuie implantat pentru ca masuratorile oftalmologice pot fi inexacte sau chiar false. Astfel pacientul poate ramane dupa operatie cu dioptrii mult mai mari decat se planificase initial. In plus lucrarea contine si prezentari de cazuri clinice deosebite prin raritatea lor, operatii de cataracta a doi pacienti aproape nevazatori, ambii cu nanoftalmie – afectiune congenitala in care ochiul nu se dezvolta suficient in dimensiune si ramane foarte mic, fiind pericol mare de a face forme severe de glaucom si cataracta complicata.
A doua lucrare Tehnologia FemtoLaser in cazurile complicate de cataracta prezinta operarea cataractei practicata la Oculus cu FemtoLaser-ul (FLACS = FemtoLaser-Assited-Cataract Surgery) care asigura precizie celei mai importante parti ale operatiei, de la realizarea inciziilor, pana la fragmentarea cristalinului bolnav. Astfel, ochii afectati fie de o cataracta avansata si supra-maturizata, alba complet sau brun roscata care necesita o manualitate ireprosabila a chirurgului, fie cu spatii mici de lucru, cu traumatisme severe in antecedente, ochi in care nu se dilata pupila, ceea ce ingreuneaza vizibilitatea si obliga chirurgul sa realizeze anumiti timpi operatori “in orb”, sau “pe pipaite” beneficiaza de un tratament modern ce asigura restabilirea imediata a acuitatii vizuale fara riscuri mari intraoperatorii.
Realizator: Oana Georgescu