Cataracta – o afecțiune care poate duce la pierderea vederii

Cataracta este opacifierea cristalinului, cristalinul fiind o mică ”lentilă” cu care ne naștem toți, aflată în interiorul ochiului. În mod normal această lentilă este transparentă și foarte elastică atunci când suntem mici. Cu timpul, ea se rigidizează, se îngroașă și se opacifiază, nu mai este transparentă, acesta fiind procesul prin care apare cataracta ca un proces natural de îmbătrânire. Cataracta, la nivel global este prima cauza de orbire din lume, dar este și tratabilă, prin singura metodă de tratament. Intervenția chirurgicală de înlocuire a cristalinului este cea mai eficientă intervenție chirurgicală practicată în medicina zilelor noastre.

Putem preveni apariția cataractei sau o putem doar întârzia?

”Apariția cataractei este un proces natural. Din păcate, nu putem împiedica apariția ei, dar ce putem face să prevenim sau să încetinim apariția ei printr-un stil de viață sănătos, printr-o alimentație corectă, bogată în legume și fructe, mai ales legume cu frunze verzi în tot ce înseamnă uleiuri vegetale și semințe, cum ar fi fisticul, migdalele, nucile. Peștele gras, de asemenea, este foarte bun pentru păstrarea sănătății ochilor și poate și mai important decât alimentația. Iar acest lucru înseamnă să nu fumăm și să ne protejăm ochii de razele UV”, ne-a explicat Dr. Ioana Gobej, medic oftalmolog la Clinicile Medicale LOTUS-MED.

Este, de asemenea, important să avem grijă de sănătatea noastră generală, să încercăm să facem un pic de mișcare și prin alimentație să evităm boli precum diabetul sau hipertensiunea arterială, asta pentru că astfel de boli pot deteriora sănătate ochilor. În același timp, tratamentele îndelungate cu cortizon pot să ducă la apariția unei cataracte.

Cum se poate trata cataracta

Singurul tratament pentru cataractă este unul chirurgical, dar este o chirurgie foarte eficientă, cu o rată de complicații mică. Iar dintre complicații marea majoritate sunt perfect tratabile, fie printr-o altă intervenție, fie printr-un tratament cu picături sau cu injecții perioculare. Tratamentul constă într-o intervenție care se face cu anestezie topică, nu este nevoie de anestezie generală, nici de injecții perioculare. În sine intervenția durează în jur de15 minute. Se operează fiecare ochi separat, sub microscop, deci este o intervenție minim-invazivă. Întâi se folosesc ultrasunete pentru fragmentarea cristal care nu mai este transparent, se aspiră din interiorul ochiului și în locul lui, în sacul natural al cristalinului se implantează un cristalin artificial care rămâne acolo și este foarte bine tolerat de corpul nostru pentru toată viața.

Tratamentul și recuperarea este foarte rapidă, încât în aceeași zi pacientul recuperează vederea de după operație.