Ce putem face pentru a avea grijă de sănătatea ochilor noștri? E o întrebare ce apare tot mai frecvent, mai ales că trăim într-o lume în care gadget-urile ne controlează viața. Răspunsul îl aflăm de la dr. Anișoara Ștefănescu, medic primar oftalmolog și doctor în științe medicale, care ne oferă câteva sfaturi simple pentru a ne proteja ochii.
În primul rând, legat de timpul petrecut în fața ecranelor, în cazul copiilor trebuie limitată activitatea la calculator la maximum două ore pe zi. Nu vorbim însă despre două ore consecutive, ci de intervale de jumătate de oră, cu o oră pauză între acestea. În caz contrar, dacă cei mici stau prea mult timp în fața dispozitivelor pot apărea vicii de refracție în timp, cum ar fi miopia. În cazul adolescenților, tinerilor și adulților, în special cei care sunt implicați în activități profesionale și nu pot reduce activitatea la calculator, aceștia trebuie să meargă la un consult oftalmologic periodic sau ori de câte ori manifestă anumite simptome oculare.
Tot pentru persoanele care lucrează mult timp la calculator și au ochii uscați se recomandă utilizarea lacrimilor artificiale. Acestea au un rol important, ajutând la lubrifierea suprafeței ochilor. Atunci când ne concentrăm mult timp asupra monitorului uităm să clipim, evaporarea lacrimilor este mult mai mare și filmul lacrimal nu se reface. Din această cauză ochii devin roșii, apar usturimi și dureri oculare. Lacrimile artificiale sub formă de picături pot fi folosite ori de câte ori simțim nevoia.
Un alt sfat prețios privind sănătatea ochilor se referă la o bună igienă oculară. Cum se face asta? În primul rând nu este bine să punem mâna la ochi fără să ne fi spălat înainte pe mâini. De ce este atât de important acest lucru? Pentru că mâinile murdare duse la ochi pot duce la dezvoltarea unei conjunctivite. Iar conjunctivita se poate transforma într-un orjelet, adică ulcior, cum mai este afecțiunea denumită în mod popular.
În ceea ce privește machiajul, în cazul doamnelor și domnișoarelor, produsele trebuie alese cu grijă pentru a preveni apariția unor probleme, cum ar fi alergiile oculare.
Dr. Anișoara Ștefănescu – medic primar oftalmolog, doctor în științe medicale