Dr. Ozana Moraru (Medic Specialist Oftalmolog), recunoscuta drept Key opinion leader european pe segmentul chirurgical ocular si Dr. Cristian Moraru (Medic Primar Oftalmolog), ownerii Centrului Oftalmologic Oculus, prima clinica de microchirurgie oculara din Romania sunt singurii din Romania care efectueaza operatii de transplant lamelar de cornee, interventii chirurgicale extrem de dificile si laborioase. Tot aici a fost implementata tomografia intraoperatorie in timp real, o tehnologie de ultima generatie unica in sistemul medical romanesc si est european aplicata in transplantele lamelare de cornee si in operatiile de dezlipire de retina.
Comparativ cu un transplant traditional, perforant, avantajele unui transplant lamelar sunt spectaculoase pentru pacienti: vindecarea este mult mai rapida, dioptriile si acuitatea vizuala se recupereaza mai repede, acestia isi pot relua activitatile in timp mult mai scurt, iar restrictiile sunt putine dupa operatie. Mai mult, in transplantul perforant, unde este inlocuita intreaga cornee, riscul de respingere este mult mai mare decat in cazul transplantului lamelar, unde sunt inlocuite doar structurile corneene bolnave si unde riscul de respingere scade sub 5%.
Datorita celor doi reputati medici specialisti, la clinica pe care o conduc a fost instalat in premiera in Romania, sistemul tomograf tip OCT intraoperator, atasat la microscopul operator Leica. Sistemul, numit EnFocus Ultradeep OCT Imaging, realizat de o firma din SUA, este o super-noutate in materie de tomografii, prin aceea ca, atasat fiind la microscopul operator, permite chirurgului sa urmareasc in real time, live, cele mai fine structuri ale ochiului asupra carora se opereaza, rezolutia fiind de sub 9 microni, cu o penetrare in tesuturi de 11 mm sau o rezolutie de sub 4 microni, cu o penetrare la o profunzime de 2,5 mm in tesutul ocular. Utilitatea lui este maxima in special in operatiile de transplante de cornee lamelare, tip DSAEK, DMEK, DALK si "Mushroom", unde ajuta la controlul centrarii si bunei asezari a grefonului si lamelelor corneene, dar si in operatii retiniene, cum ar fi: membrane epi-retiniene, gauri maculare, fibroze epiretiniene. Acest tomograf intraoperator este unic in tara si in Europa de Est, si doar cateva centre din vest se pot mandri cu prezenta lui in blocul operator si folosirea lui in operatiile oculare. Trebuie spus ca EnFocus Ultradeep OCT Imaging System a fost folosit cu succes de Dr. Cristian Moraru, apoi de Dr. Ozana Moraru – ambii realizand in prima zi de utilizare a lui cate un transplant de cornee lamelar (DSAEK). ”Suntem mandri ca am putut deja opera in acelasi timp doua transplante lamelare de cornee si am efectuat prima operatie de membrana epi-retiniana cu acest sistem de mare noutate tehnologica in lume, tomograful intraoperator” – spunea Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog si manager al Clinicii Oculus. Datorita acestuia, putem vedea in timp real structurile corneei in operatiile de transplante de cornee si structurile retinei in operatiile de retina, la nivel de zeci de microni, fiind de foarte mare ajutor pentru precizia in aceste operatii.
In plus, aceste imagini care pot fi vizualizate pe un monitor atasat microscopului operator sunt foarte utile si pentru medicii in curs de specializare, care doresc sa invete diversele tehnici chirurgicale. Practic, chirurgul poate ca in timpul transplantului lamelar de cornee sa realizeze lamelele cu mare precizie, sa le aseze si sa verifice mai usor pozitia lor la finalul operatiei. Sistemul de tomografie Live este foarte util si in bolile retiniene maculare precum membrane epi-maculare, gauri maculare, fibrozare subretiniana, etc, unde chirurgul este ajutat sa vizualizeze curatarea completa a acestor membrane, fibrozari s.a.
Realizator: Oana Georgescu