INACO – Initiativa pentru Competitivitate a lansat Ghidul de Finantare pentru Internationalizarea Companiilor Romanesti

Cu ocazia aniversarii a doi ani de la infiintare, INACO - Initiativa pentru Competitivitate (presedinte Andreea Paul, Conf. Univ. Dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE) a oferit firmelor, intreprinzatorilor, tuturor romanilor interesati, harta completa a finantarilor afacerilor autohtone care doresc sa se dezvolte si sa exporte produse si servicii.

Astfel, a fost lansata editia aniversara a Ghidului de Finantare pentru Internationalizarea Companiilor Romanesti. La eveniment au fost prezenti majoritatea membrilor INACO, alaturi de membrii fondatori – Andreea Paul, Bogdan Dumitrescu si Bibiana Stanciulov, dar si oameni de afaceri, antreprenori, PR manageri, economisti, profesori universitari, specialisti in comunicare, jurnalisti, lideri de opinie, experti in politici publice alternative, in integrare economica europeana si planificare strategica, in dezvoltare comunitara, absorbtie si accesare fonduri europene si guvernamentale.

Acest Ghid de Finantare, care apare la implinirea a doi ani de functionare a ONG-ului nostru, cuprinde o prezentare multifatetata pe diferite domenii de activitate a ofertelor de finantare a afacerilor – a spus Andreea Paul, Presedinte INACO, o comunitate non-profit de manageri, consultanti, analisti, experti in domeniul economic, conectata la reteaua de specialisti in economia de stat si privata din Romania. Practic, este o oferta de 40 de oportunitati active de finantare. 12 surse de finantare sunt dedicate domeniului agricol. Sunt descrise apoi alte 16 programe de finantare pentru cercetare, dezvoltare, inovare si domeniul energetic, 5 surse de finantare pentru produse si servicii, 8 pentru industriile creative si media. La aniversarea a doi ani de activitate a INACO – Initiativei pentru Competitivitate, va invitam sa parcurgeti Ghidul nostru …ghidati de bucuria comunitatii de profesionisti care sarbatoreste azi doi ani de voluntariat dedicat competitivitatii. Consideram esentiala difuzarea catre comunitate a elementelor fundamentale ale competitivitatii – finantarea pentru internationalizarea afacerii dumneavoastra in acest caz. Programele de finantare specifice sunt oferite de Uniune Europeana, Guvernul Romaniei sau de Norvegia, Islanda, Lichtenstein (Granturi SEE si norvegiene), descrise succint si adaptate nevoilor de informare rapida a antreprnorilor – cu obiective, scop, solicitati eligibili, sume alocate, dead-line-uri, praguri de calitate, valoarea sprijinului nerambursabil, si alte informatii suplimentare.

Primul laborator inteligent Smart Lab 4.0 din liceele romanesti

Ghidul Meseriilor Viitorului, un proiect util pentru liceeni si adulti deopotriva, a fost elaborat de organizatia neguvernamentala INACO – Initiativa pentru Competitivitate. Acesta a trecut in lunile septembrie – noiembrie 2018 prin cele 14 licee ale Sectorului 3 din Bucuresti – teoretice si tehnologice – cu cele 14 traininguri dedicate elevilor si 6 sesiuni de instruire dedicate parintilor si cadrelor didactice. Peste 1000 de elevi si peste 300 de parinti au audiat aceasta prezentare interactiva, pragmatica si non-formala. Timisoara, Suceava, Botosani au avut deopotriva sansa acestei prezentari in fata a sute de elevi in ultima luna. Andreea, fa ceva! – a fost reactia elevilor inspirati de acest Ghid al Meseriilor Viitorului care invata, inca, doar vechile tehnologii – a declarat presedintele comunitatii de profesionisti INACO. Ei isi doresc sa poata practica noile tehnologii inca din scoala. Si am facut ceva… Dar nu a fost suficient. Acum propunem un model inovativ de laborator inteligent pentru elevi. Pentru acest proiect avem nevoie de ajutorul vostru ca sa putem si noi ajuta la randul nostru scoala romaneasca! Dorim sa creem primele doua laboratoare inteligente din tara – SMART LAB 4.0 – cu imprimante 3D, scannere 3D, roboti educationali multifunctionali, echipamente externe de realitate virtuala, software aferente, materiale consumabile, trainingul profesorilor si mentenanta asigurata pentru primul an. Acesta este proiectul INACO in care vom antrena un liceu tehnologic si o scoala elementara pentru finantare in competitia Romania Smart Tara lui Andrei. Proiectul INACO se afla inscris in rubrica Educatie, la pagina 5, si se numeste Primul Smart Lab 4.0 din Romania pentru cel mai smart liceu tehnologic si cea mai smart scoala. Este un proiect pilot pentru a face scoala mai atractiva, pentru a ne inspira si pasiona copiii, pentru a practica noile tehnologii inca din scoala, pentru a le deschide noi ferestre de oportunitate elevilor catre meseriile viitorului si pentru a le antrena creativitatea si imaginatia.

INACO – Initiativa pentru Competitivitate reprezinta deja o necesitate pentru Romania, este o componenta a Guvernantei economice – care imbina activitatea institutiilor de stat cu cele neguvernamentale din domeniul economic. Isi propune excelenta ca reper generator de competitivitate la nivel national, sectorial economic si in intreg mediul de afaceri si promoveaza o dinamica in abordarea competitivitatii economice – prin raportarea permanenta atat la capacitatile si realizarile interne economice ale unei firme sau sector economic, cat si la conectarea prin analiza specifica a intregii piete economice nationale si internationale. Mai mult, doreste sa functioneze ca un generator de solutii, atat pentru business-ul propriu-zis, cat si pentru reglementarea legislativa a unui mediu de afaceri competitive, sa foloseasca atuurile cercetarii si analizei economice in cresterea nivelului de competitivitate al firmelor, sectoarelor economice, a regiunilor si a intregii tari in context european si international. Dorim sa inducem energia si entuziasmul in cenusiul vietii economice romanesti unui mediu de afaceri si decizional public putin obisnuit cu raportarea la competitivitate – care poate astfel realiza ce avantaje competitive are in Romania – declara fondatoarea si presedinta INACO. vrem sa fim o interfata multifunctionala intre mediul de afaceri si institutiile statului din Romania, intre mediul de afaceri si institutiile statului roman si corespondentele lor international, sa stimulam creativitatea in afaceri prin abordari curajoase si inovatoare in business, prin folosirea de parghii economice noi in diferitele sectoare de activitate, prin propunerea unor legi care pot stimula diferitele domenii economice sis a avem o structura de pregatire pentru tinerii antreprenori, pentru voluntariat, pentru competitivitatea tinerilor, care sa se foloseasca de atuurile care le pot da un grad semnificativ de competitivitate intre ceilalti oameni de afaceri sau pot oferi avantaje competitive afacerii si carierei lor. INACO sustine necesitatea infiintarii Consiliului National pentru Competitivitate, o institutie fundamentala pentru statul roman, care in alte tari, precum Elvetia, Canada, SUA, Cehia, EAU, Marea Britanie, India, Olanda, functioneaza cu rezultate deosebite in progresul economic national.

Realizator: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu
Editor: Nicu Pojaru