Analize recomandate la începutul primăverii

A venit primăvara, sezonul în care natura, dar și oamenii, se trezesc din ”amorțeală”. Știm cu toții recomandarea de a face analize medicale anuale, însă puțini știm că ar fi bine să mergem la investigații și la începutul acestui nou sezon. Motivele? După luni întregi de vreme rece, în care am stat mai mult în case, organismul nostru a fost privat de un aport consistent de vitamine și minerale. În plus, din cauza schimbărilor bruște de temperatură sistemul nostru imunitar are de suferit.

Un set de analize medicale uzuale efectuate în prima lună a sezonul de primăvară ne sunt de mare folos deoarece ne ajută să descoperim dacă avem probleme cu vitaminele, dacă nivelul lor este optim sau dacă avem nevoie de suplimentare. Dozarea de vitamina D și sideremia (fierul) ar trebui să se numere obligatoriu printre investigațiile efectuate.

Medicul de familie este cel care va recomanda setul de analize, pe baza profilul pacientului. Ce înseamnă asta? Că se va ține cont de sexul, vârsta și istoricul medical al al pacientului respectiv. Concret, un bolnav cronic care suferă de o problemă de tiroidă va primi evident și recomandarea de a face o analiză a hormonilor tiroidieni. Dacă este vorba despre un pacient cu hipertensiune, medicul îi va recomanda măsurarea glicemiei, colesterolului, ureei, creatininei etc.

Copiii sunt o categorie specială de pacienți. În cazul lor medicii sunt îngrijorați de carențele de vitamine care au fi putut apărea în timpul iernii, cum ar fi carența de fier. Cum la începutul primăverii cei mici răcesc foarte des, medicii le recomandă și de exudate faringiene. Examenul coproparazitologic nu trebuie nici acesta omis.

De ce sunt importante analizele medicale uzuale la începutul sezonului de primăvară și ce nu ar trebui să lipsească de pe listă? Medicul de familie Alexandra Marin ne-a lămurit cu privire la acest aspect. Astfel, măsurarea glicemiei, ureei și creatininei este recomandată pentru a evalua funcția rinichilor, iar transaminazele pentru a afla dacă ficatul funcționează în parametri optimi. Testarea hormonilor tiroidieni (FT4) este o altă analiză utilă, care evaluează statusul tiroidian. Foarte importante sunt și măsurătorile privind colesterolul pentru a vedea dacă există riscul depunerii de plăci de aterom pe arterele importante.

Pe baza rezultatelor acestor analize se poate depista o posibilă problemă medicală, urmând ca pacientul să fie investigat mai în detaliu și, dacă este cazul, să primească tratamentul optim.

Dr. Alexandra Marin, medic primar Medicină de familie