Dr. Ana Șestacova, minunile unui medic de familie de la sat

Este Președinta Patronatului Medicilor de Familie din județul Brașov și unul dintre cei mai apreciați medici de familie, a cărui notorietate a depăşit de mult graniţele judeţului. Dr. Ana Șestacova este un exemplu despre tot ceea ce înseamnă rolul și implicarea medicului de familie într-o comunitate, despre importanța sa în sistemul medical și social. Model de conduită și profesionalism, de iubire de oameni și de lucru în echipă, dovedește în fiecare zi și noapte că se poate și că, oriunde s-ar afla, dacă vrea, omul sfințește locul!

S-a născut la Bălţi, în Republica Moldova, a copilărit la Soroca, a devenit studentă a Facultăţii de Medicină din Chişinău, a absolvit Medicina la Cluj. S-a stabilit în zona Braşovului, mai întâi în comuna Buneşti, iar acum îşi desfăşoară activitatea în comuna Feldioara. Ca Președintă a Patronatului Medicilor de Familie din județul Brașov, doctorița luptă nu numai pentru pacieţii săi, ci și pentru a-i atrage pe tinerii medici către această specialitate, atât de importantă în ceea ce privește mai ales prevenția.

Medicina de familie este puntea de legătură între pacient și sistemul medical!” – spunea Dr. Șestacova, inițiatoare a Centrelor de Permanență în județul Brașov, un proiect de mare anvergură care s-a dovedit a fi o reușită și o demonstrație practică de scădere a aglomerărilor de la UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). În toate proiectele sale a investit, pe lângă suflet, pasiune, devotament pentru meserie și pacienți, timp liber, de multe ori în defavoarea familiei sale, dar și sume considerabile din banii, a atras investiții, sponsori și parteneri și a convins autoritățile locale de importanța acestora.

”Medicul de familie este o parte a sufletului unei familii!” – mărturisea Dr. Șestacova. ”Știu exact ce are oricare dintre pacienții mei, ce patologie, ce probleme. Comunicarea dintre medic şi pacient este esenţială şi poate fi foarte stabilă şi de calitate sau invers! Plastic vorbind, este ca într-o căsnicie: oamenii sunt diferiţi, dar orice relaţie care se bazeată pe respect, încredere, sinceritate, profesionalism și bun simţ, funcţionează. Legătura dintre medicul de familie și pacient este una de suflet, te înţelegi din priviri. Mediul rural fiind mai restrâns, unde toată lumea se cunoaşte cu toată lumea, este deopotrivă, frumos, dificil şi provocator. Trebuie să îți cunoști pacienţii, dar şi pe rudele acestora;, pentru că, prin asociere şi istoricul medical poţi stabili uşor un diagnostic. Pentru mine, e important să ştiu dacă mama, tata, buncii, străbunicii pacientului au suferit de anume boli sau au avut o anume patologie. Cred că este foarte benefic din punct de vedere uman şi medical să stabileşti în timp relaţii cu oamenii, care, dincolo de boli şi suferinţă, să se transforme într-o relaţie de prietenie. Noi, eu și colegii mei, toți medici de familie, mizăm pe actul medical de calitate. Nu vrem să mai oferim doar hârtii, adeverinţe, să scriem concedii și să devenim birocraţi. Nu asta nu este esenţa medicinei! Vreau să fim mereu alături de pacienţi și mai vreau ca medicina de familie să fie pusă pe acel piedestal pe care trebuie să fie!”.

De nenumărate ori, Dr. Ana Șestacova a trebuit să o ia de la zero, dar nu s-a lăsat copleşită! Rolul de preşedintă a Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Braşov implică foarte multă muncă şi timp alocat din partea sa şi a colegilor care îşi doresc o schimbare în mai bine, în ceea ce înseamnă medicina de familie din punct de vedere legislativ. ”A devenit o ramură birocratică şi, de multe ori nu mai avem timp şi uităm să profesăm. Este foarte multă muncă, de asumare şi de implementare a schimbărilor şi noilor directive care s-au succedat cu un ritm aproape ameţitor în ultima vreme”. Perfecţionarea şi dobândirea de noi cunoştinţe îi ajută să ţină pasul cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul medical, iar dialogul şi comunicarea cu instituţiile statului sutn esențiale. ”Legat de organizarea Patronatului, am norocul unei echipe exemplare, cu oameni de excepţie care se susţin şi de ajută reciproc. Am văzut cu toţii cât de mult au contat toate acestea, mai ales în era COVID!”

Dr. Ana Sestacova are o poveste de viață fasciantă, mereu marcată de dragostea pentru oameni alături de care a ales să rămână indiferent de condiții și de meleagurle pe unde a poposit.De mică am știut că voi deveni medic, fără să am exemple în familie, fără să avem prieteni care să fi lucrat în domeniu. Copilăria mi-a fost plină de acest vis primordial și, de când mă ştiu şi doar pentru asta am muncit și m-am pregătit. Am dat admiterea în Chişinău şi, după un an de studii au apărut burse pentru România. Media mare mi-a dat posibilitatea să aleg, aşa că, deşi ai mei insistau să merg la Iaşi, să fiu mai aproape de casă, prioritatea mea a fost calitatea şi renumele; aşa am ales Facultatea de Medicină din Cluj, pe care am absolvit-o. Clujul a fost şi va rămâne familia mea adoptivă, locul unde se află toţi mentorii mei; Clujul înseamnă Spitalul Municipal unde m-am format ca medic la toate secţiile, la Geriatrie, Interne, ATI, Chirurgie, apoi Spitalul de Pediatrie II unde mi s-a insuflat dragostea faţă de acest domeniu şi de medicină, în general. Pot spune că este familia pe care am lăsat-o la un moment dat în favoarea dragostei. Iubitul meu de atunci şi actualul meu soţ, Edmond Hermel, locuia în Braşov, iar noi ne vedeam aproape în fiecare weekend şi în vacanţe. Buneştiul a apărut în viaţa mea atunci când făceam naveta Cluj – Braşov – Cluj, fiind deja medic rezident. De fiecare dată, fără să realizez şi să îmi explic de ce, îmi atrăgea atenţia Biserica Evanghelică din comuna supranumită „localitatea cu radar”; când o treversam, încetineam şi mereu îmi spuneam, Doamne, ce frumoasă este biserica! Întâmplător am aflat că acolo era un post liber; de fapt, rămăseseră fără medic de trei ani de zile. Aşa cum am făcut de fiecare dată când am ales un loc, am spus imediat: vreau să merg la Buneşti! Deşi prietenii, rudele, colegii, mi-au spus că puteam să aleg un post mai aproape de Braşov sau chiar în oraș! Se repeta momentul alegerii dintre Iaşi şi Cluj, iar eu am ales acea localitate care m-a atras ca o magie”.

Realizatori: Oana Georgescu, Alexandra Tîrpea, Florin Prodana

Operator imagine: Silviu Crângureanu

Editor imagine: Stanislav Pescu

Foto: Sabina Ghiormescu, arhiva personală