Dr. Ana Șestacova, medic de familie: ”Dragostea este cea care m-a ținut în țară”

Dr. Ana Șestacova, Președinta Patronatului Medicilor de Familie din județul Brașov a dovedit că se poate face medicină la cel mai înalt nivel și la sat! Într-o Românie cu peste 300 de comune fără medici de familie, oferind mereu exemple celor care conduc sistemul de sănătate, aflat impas, mai ales în acest domeniu: dispune de aparatură performantă și de toate stocurile medicale necesare. Pentru a se perfecţiona şi a-şi însuşi practica medicală, a devenit şi asistent medical licențiat, cu competenţe în îngrijiri paliative; a urmat Şcoala de Asistente Medicale în acelaşi timp cu rezidenţiatul. După ce a pus la punct cabinetul Medicului de Familie și Centrul de Permanență din comuna Bunești, s-a stabilit la Feldioara unde, pacienţii primesc îngrijiri de calitate, în cabinete primitoare, bine utilate și pline cu flori, 24 din 24 de ore, din 7 zile din 7. Centrul de Permanență de aici rivalizează cu orice unitate de primiri urgenţe dintr-un spital de la oraş. Datorită ei și echipei sale, Centrul de Vaccinare anti-COVID din Feldioara a stabilit recorduri la nivel de județ și chiar național în ceea ce privește numărul de persoane vaccinate într-o singură zi. A fost coordonator pentru alte două astfel de centre din Braşov şi la cel de la Târlungeni. La ora actuală, doctoriţa se apropie de finalizarea unui alt proiect care va implica mult mai mulţi medici şi specialişti din judeţ..

”Dragostea stă la baza oricărei decizii în viaţă, chiar şi de a rămâne undeva sau de a pleca undeva”.

Ce a ţinut-o la… ţară, ce a determinat-o să rămână „între frontierele” judeţului Braşov şi ale ţării? – ”Dragostea m-a determinat să rămân aici!” – mărturisea Dr. Ana Șestacova. ”Chiar am vrut să plec chiar din ţară, dar, m-am îndrăgostit de Edmond, originar din Brașov! Asta mi-a întărit decizia luată şi asumată de a rămâne şi de a continua ce am început: să îmi fac cât mai bine meseria de medic, visul meu împlinit. Soţul meu are o familie extraordinară, de care m-am îndrăgostit de la început. Soacra mea este cel mai cunoscut anticar din România, o persoană admirabilă, cu o cultură inestimabilă şi cu o bibliotecă impresionantă. Cred cu tărie că un om care iubeşte carţile, iubeşte în egală măsură şi oamenii. Dragostea stă la baza oricărei decizii în viaţă, chiar şi de a rămâne undeva sau de a pleca undeva. Cred că aceasta este esența vieții, partea de umanitate care trebuie să ne caracterizeze pe toţi!”.

Evoluţia sa, realizările morale şi profesionale, puterea de muncă a Dr. Ana Șestacova, ţin și de faptul că are o familie minunată; mărturisește că, fără dragostea și înțelegerea fiicei sale Myriam şi a soțului, Edmond, nu ar fi reușit. ”Îi mulţumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru asta”. Myriam Șestacova Hermel (12 ani) este multiplă campioană la Karate Fudokan – Shotokan, sport pe care l-a început la 6 ani. Edmond, pasionat de sport și alergare montană, o ajuta la managementul şi administraţia Cabinetului de Medicină de Familie şi a Centrului de Permanenţă din Feldioara, pe care le coordonează. ”Altfel nu aş putea să profesez, să fiu medic în adevăratul sens al cuvântului”. Familia este completată de doi căţei, un motan, un acvariu imens, un cobai şi de turturele diamant.

”Cred că tot parcursul vieţii mele a fost ca un început al unei evoluţii…. De la început am răspuns provocărilor. Ajunsă în România, eram ca un străin; a trebuit să învăţ foarte bine limba română, să mă adaptez mediului, oamenilor, zonei geografice; din Moldova am ajuns în Ardeal, apoi la Braşov şi nu oriunde, ci la ţară. Am avut parte şi de dezamăgiri, deziluzii, am avut parte de greutăţi şi obstacole dar, dacă aş pune în balanţă, în viaţa mea, oamenii buni au fost în majoritate. Şi ca femeie, şi ca medic a fost dificil, dar, singură, niciodată nu aş fi realizat aproape nimic. Totul este pasiune, dăruire, muncă, dedicaţie, nesomn, renunţare, lipsă de timp liber, dar am alături familia căreia nu îi pot oferi, din păcate, tot ce mi-aş dori”.

”Este important să ţinem socoteala la cât de mult bine facem, nu la numărul de pacienţi pe care i-am tratat. Recunoştinţa lor este cea mai importantă, iar cel mai frumos lucru care mi se întâmplă este atunci când pacientul îmi spune: vă mulțumesc sau când îmi trimite mesaj şi îmi scrie Vă iubesc, Doamna Doctor! Cred că aceste cuvinte şi chipurile, privirile lor întrec orice statistici şi recorduri şi doboară orice baricade. Contează cantitatea de bine şi ajutorul oferit pacienţilor noştri!.

Dr. Șestacova a fost şi este direct implicată în campania de vaccinare, reușind să se împartă între cabinetul medical, munca de teren, Centrul de Vaccinare și Centrul de Permanenţă din comuna Feldioara, dar și toate responsabilitățile de Președintă a Patronatului din județ. ”Nu aş dori ca medicii de familie să îmi urmeze exemplul. Am considerat că activitatea de vaccinare antiCOVID și prevenţia trebuie să fie părți integrante ale medicinei de familie. Noi trebuie să punem accent pe prevenţie, şi nu pe tratament. Asta este esenţa medicinei de familie. Acest val ne-a luat pe toţi oarecum prin surprindere, iar noi suntem prima treaptă de acces a pacientului către sistemul medical. La Feldioara am intervenit foarte repede, am făcut funcţional centrul de vaccinare în numai două zile şi am înregistrat recorduri ale numărului de persoane vaccinate la nivel local şi naţional. Am început activitatea de peste un an şi, prin mâinile noastre au trecut peste 16.000 de oameni care au fost vaccinaţi. Mă mândresc cu echipa mea! Coordonarea este una, dar, dacă nu ai o echipă pe care să contezi, degeaba! Mi-a fost greu să mă împart între Centrul de Permanenţă, cabinet şi Centrul de Vaccinare, dar, recunosc, mi-am cam ignorat familia în această perioadă; am marele noroc că sunt înţeleasă şi ajutată de fiica şi de soţul meu. Foarte rar ne bucurăm de tot mai puţinele zile libere pe care le mai avem şi asta e partea tristă a vieţii şi carierei mele. Partea fericită este însă satisfacţia imensă pe care o am ca medic din partea pacienţilor care mă apreciază! De aceea nu cred că pot fi un exemplu demn de urmat pentru colegi, deși, am dovedit că, dacă vrei, se poate”. …

Realizatori: Oana Georgescu, Alexandra Tîrpea, Florin Prodana

Operator imagine: Silviu Crângureanu

Editor imagine: Stanislav Pescu

Foto: Sabina Ghiormescu, arhiva personală