CATENA la FORUMUL ECONOMIC ROMAN editia I, Bucuresti, 2018

Forumul Economic Roman, a carui prima editie a avut loc intre 18 si 19 octombrie 2018 a fost o premiera si un moment unic pe piata de evenimente din Romania si s-a nascut din ideea ca Romania, prin pozitia sa strategica poate juca un rol important in viata economica si sociala a Europei si nu numai. Am dorit sa construim un eveniment care sa serveasca ca platforma de discutii pe problemele-cheie si de mare actualitate ale economiei romanesti si regionale, cum ar fii integrarea regionala, cresterea investitiilor, dezvoltarea de noi sectoare industriale si tehnologice, ca si rolul provocarilor schimbarilor globale asupra Romaniei – au spus organizatorii. La capatul acestor dezbateri vom trebui sa intelegem mai bine cum ne plasam fata de cele 4 obiective majore ale UE: uniunea economica, uniunea financiara (finalizarea acesteia), uniunea fiscala (incluzand si un mecanism de absorbtie a socurilor in zona euro), uniunea politica.

Evenimentul a fost moderat de Norel Moise, redactor-sef revista Piata Financiara, iar impreuna cu primii invitati ai sai Cristian Winzer, Secretar de Stat pentru relatii interinstitutionale si juridice in Ministerul Afacerilor Externe, Florin Luca, economist sef CEC Bank si Hans Timmer, economist sef WORLD Bank – Europa si Asia Centrala au abordat in sesiunea plenara tema Presedintia Consiliului UE – teme prioritare romanesti de interes european. Cristian Winzer a evidentiat complexitatea contextului in care Romania va exercita mandatul de Presedintie a Consiliului UE, abordarea realista si ambitioasa a tarii noastre si nevoia imperioasa de unitate si cooperare mai puternica intre statele membre ale Uniunii, alaturi de nevoia de mai multa coeziune economica, sociala si teritoriala. Pe durata celor sase luni de mandat, Romania poate sa dovedeasca nu doar ca este deplin angajata in a actiona ca un veritabil facilitator de consens pentru a-si exercita cu succes atributiile si pentru a avansa agenda europeana, dar si ca are capacitatea si determinarea de a contribui, in aceasta pozitie de mare responsabilitate, la consolidarea proiectului european, la conturarea unei Uniuni mai puternice, mai democratice si mai aproape de cetatenii sai – a spus Cristian Winzer. Romania va sustine in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Presedintia Consiliului Uniunii Europene, mandat care se asigura prin rotatie intre statele membre ale Uniunii Europene la fiecare sase luni. Romania va reprezenta Consiliul Uniunii Europene in dialogul cu celelalte institutii europene, in special Comisia Europeana si Parlamentul European, lucrand de asemenea in stransa coordonare cu Presedintele Consiliului European in cadrul procesului decizional. Presedintia rotativa asigura gestionarea curenta a agendei europene si prezidarea formatiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial si tehnic), cu exceptia Consiliului Afaceri Externe; aceasta trebuie sa actioneze ca un mediator impartial, concentrandu-se in principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile sa conduca la adoptarea de pozitii comune ale statelor membre.

In cadrul conferintei cu tema Women Business Panel, moderata de Ana Maria Mihaescu, Director Independent Raiffeisen Romania, Medlife si Black Sea Oil and Gas au participat Aurelia Babinciuc, Director National Vanzari Catena, Virginia Otel, Presedinte Professional Women’s Network Romania, Liudmila Climoc, Director general Orange Romania, Mioara Popescu, CEO Idea Bank si Avocat Anda Todor, Presedinte AmCham

Europarlamentarul Maria Grapini (Co-Presedinte SME Intergroup), a fost speaker in cadrul panelului “Viitorul IMM-urilor in UE” si a prezentat perspectiva europeana, cu accent pe IMM-uri: Obstacolele vizeaza accesul pe piata, insuficienta informare, puterea insuficienta de negociere, accesul la finantare, costuri mari de administrare si capital insuficient pentru inovare. Solutiile se gasesc la nivel local, regional, national si european! Administratiile locale ar trebui sa fie primele interesate sa sustina IMM –urile, pentru ca le aduc bani la bugetul local. Evident ca ar putea sa prevada in bugetul local bani pentru promovarea intreprinderilor locale! Mai mult, asociatiile profesionale ar trebui sa intre intr-un parteneriat si sa ajute cu informatii pretioase.

In cadrul sesiunii business panelul propus – Investitiile si cresterea mediului de afaceri in Romania. Crearea unui business bridge catre lume a fost abordat de catre Mircea Usache, Vicepresedinte ASF Romania, John Sydney Hopkins, Financial Forecasting, Consultant and Advisor Radar Global, Ligia Cecilia Popescu, Partener, Wolf Theiss, Marius Puiu, Director General Blue Air Aviation si Cornel Morcov, Director Comercial Fan Courier. Acestia au prezentat teme precum Extinderea regionala a companiilor romanesti, Povesti de succes ale industriei romanesti Initiativa de aparare comuna si diplomatia contractelor, Initiativa celor trei mari si proiectele de afaceri, Planul Juncker a fost sau nu un succes?, Criza pietei fortei de munca: solutii si consecinte, Impactul razboiului mondial comercial


Realizator: Oana Georgescu
Editor: Stanislav Pescu
Foto: Cristina Ardelean