Coenzima, producator de energie

Chiar in acest moment, in care inspiram si respiram viata, organismul nostru munceste si realizeaza atatea procese miraculoase despre care stim atat de putine. Una dintre substantele minune descoperite relativ tarziu, in 1957, de catre doctorul Frederick Crane din Indiana, SUA , este coenzima q10. După 4 ani, un alt doctor, Peter Mitchell, de la Universitatea din Edinburgh, a descoperit cum Q10 produce energie la nivel celular si în 1978, a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie cu această descoperire.
Abia ne putem imagina cat de importanta este aceasta vitamina, prezenta in fiecare celula a corpului, unde indeplineste doua roluri importante: produce energie si este un puternic antioxidant. Din pacate, dupa varsta de 20 de ani, cand cerintele organismului cresc, productia de coenzima Q10 in corp se reduce. Specialistii ne recomandă o doză de 20 de miligrame zilnic, sub formă de capsulă uleioasă sau împreună cu ceva gras precum uleiul de măsline sau uleiul de cătină. O alimentaţie sănătoasa ar putea echilibra nivelul coenzimei.
O putem gasi in peştele gras, de preferat macroul sau sardinele, carnea de vită, organele precum inima, ficatul, rinichii, ouale, uleiul de soia şi de arahide.
Coenzima este o luptatoare eficienta impotriva radicalilor liberi, capabila sa reduca dimensiunea tumorilor canceroase, sa minimalizeze urmarile atacurilor cerebrale, iar aplicata pe piele, penetreaza straturile celulare si o protejeaza de degradare si de aparitia ridurilor.
Beneficiile continua. Imbunatateste semnificativ functionarea sistemului imunitar, amelioreaza simptomele in afectiunile cardiace, stimuleaza metabolismul si favorizeaza slabirea ponderala, influenteaza pozitiv fertilitatea masculina si reduce hipertensiunea arteriala. Sa o consumam cat de des putem ca sa ne ajutam organismul sa fie sanatos zi de zi. Un excelent tonic aceasta coenzima! Merita toata recunostinta noastra pentru ajutorul ei nepretuit clipa de clipa!
Realizator: Mihaela Moldoveanu