Rolul iodului în organism

Iodul este un mineral esențial ce are un rol foarte important în organism. Practic acesta ajută glanda tiroidă la sintetizarea hormoni tiroidieni, mai exact tiroxina (T4) sau triiodotironina (T3).

De ce sunt importanţi aceşti hormoni tiroidieni? Pentru că au o gamă largă de efecte vitale asupra organismului: ajută la creşterea tisulară și la maturarea creierului, adică la dezvoltarea creierului. Aşadar, un nivel optim de iod înseamnă şi hormonii tiroidieni în balanță în glanda tiroidă.

Ce se întâmplă atunci când nivelulu de iod din organism este prea scăzut? Hormonii tiroidieni nu sunt sintetizați, ceea ce poate duce la cretinism, la un retard mintal şi retard de creştere.

Ce se întâmplă atunci când nivelulu de iod din organism este prea crescut? Pot apărea posibile reacții adverse precum greață, vărsăturile, febră, o senzația de arsură pe esofag și cavitate bucală, împreună cu durerile digestive. În cazuri mai grave excesul de iod poate produce coma. Cu toate acestea, un nivel periculos de iod în organism nu apare în urma consumului de sare iodată sau alimente bogate în iod, ci atunci când pacienţii şi-l procură din surse externe.

Atât timp cât iodul este luat din alimentaţie nivelul acestuia este optim. Alimentele cu un puternic nivel de iod sunt algele, peştii de apă sărată, oceanici şi fructele de mare. Bineînţeles, sursa principală de iod rămâne sarea iodată pe care o adăugăm în mâncare. Inclusiv pentru copii este sigur să consume mâncăruri preparate cu sare iodată, cu excepţia în care există o problemă de ordin endocrinologic şi medicul a făcut alte recomandări. De altfel, este indicat tuturor pacienţilor să îşi facă anual analizele de sânge şi atunci să se măsoare şi nivelul hormonilor tiroidieni.