Mituri alimentare care ne dictează dieta

În dorința noastră de a fi sănătoși, de a arăta bine, de a avea greutatea potrivită, luăm uneori decizii în funcție de anumite idei despre care ajungem să credem că sunt cele potrivite.

Aceste idei pe care le împrumutăm uneori de pe internet sau de la prieteni ajung să ne dicteze dieta și stilul de viață. E bine să ne informăm, ne spun medicii, dar rareori prietenii oferă cele mai bune sfaturi despre sănătatea noastră.

Dacă vrem să slăbim și hotărâm ca de mâine să nu mai mâncăm decât salată, renunțând la vitaminele, proteinele și fibrele de care organismul nostru are nevoie, s-ar putea ca aceasta să nu fie cea mai bună decizie.

Pe de altă parte, să credem că doar un aliment sau un complex de fructe singur ne va ajuta să fim sănătosși, iarăși s-ar putea să ne facă mai mult rău decât bine.

De aceea, rolul medicilor și specialiștilor în nutriție este important. Ei ne pot avertiza dacă exagerăm cu un comportament alimentar sau dacă nu acordăm suficientă atenție dietei noastre zilnice.

Ceea ce a accentuat pentru noi doamna doctor nutriționist Adriana Nae și ceea ce probabil că fiecare dintre noi știe, e că niciun aliment în sine nu ne face rău. Ceea ce ne poate dăuna și necesită atenția noastră, e cantitatea. Momentul și felul în care combinăm alimentele sunt de asemenea importante.

Dacă mâncăm numai carne sau numai fructe, probabil că nu vom obține rezultatul dorit. Dar dacă încercăm să ne asigurăm o dietă echilibrată, cu legume, fructe, carne și fibre, cu atenție la mișcare și la sport, am putea să ne apropiem de rezultatul dorit.

Text: Mihaela Moldoveanu