Provocarea sezonului rece: alimentația variată!

Zi de zi ne gândim la imunitate, la rezistența organismului, la cum să facem față provocărilor de zi cu zi.

Medicul nutriționist Adriana Nae ne sfătuiește să ne păstrăm calmul și să mâncăm bine, variat, adică din toate grupele și echilibrat, adică nu prea mult dar nici deloc. Să nu sărim peste mese și să nu eliminăm vreo grupă alimentară din dietă!

Fructele au rostul lor și e bine să le consumăm crude dacă putem. Legumele, cerealele, iaurturile, carnea, ne asigură aportul caloric necesar în sezonul rece. În funcție de activitatea noastră, dacă muncim la exterior sau în interior, mâncăm diferit.

Vitaminele și mineralele, zi de zi, au grijă de noi. Să avem încredere în imunitatea noastră, care nu dispare de pe o zi pe alta. Dacă nu avem anumite boli, să avem grijă de organismul nostru care ne susține. Și să-l alimentăm corespunzător. Vitaminele C, D, A, E, mineralele, zincul și seleniul, sunt importante și au un rol esențial în buna funcționare a organismului. Medicul nutriționist Adriana Nae ne spune unde le găsim, din ce fructe și legume putem să le luăm și cum să le consumăm.

Să ținem cont și de sezonul rece, mai ales că zilele sunt mai scurte și mai întunecate. Asta nu înseamnă să considerăm automat că ne vom îmbolnăvi. Sezonul rece nu e sinonim cu răceala neapărat. E un anotimp nou, în care ne putem hrăni organismul cu alte fructe și legume decât vara, cu alte mâncăruri delicioase care ne și hrănesc.

Să mâncăm din toate așadar, dar cu măsură, desigur! Și să nu uităm de bucuria de a ne hrăni pe noi și pe cei dragi cu mâncăruri hrănitoare!

Text: Mihaela Moldoveanu