Congresul National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic

Intalnirea Anuala a Grupului de Studiu pentru Neuropatie Diabetica din cadrul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului a avut loc la Bucuresti cu ocazia celui de-al IV-lea Congres National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic si a reunit nume sonore din domeniu: Prof.Dr. Andrew Boulton - presedinte Asociatia Europeana pentru Studiul Diabetului (EASD, 2011-2015), Profesor la Universitatea din Manchester si Profesor la Institutul de Cercetare in Diabet al Universitatii din Miami, SUA, Conf.Univ.Dr. Ioan Andrei Veresiu, medic primar, Medicina Interna, Diabet, Nutritie si Boli Metabolice - Presedinte Societatea Romana de Neuropatie Diabetica, Prof.Dr. Simona Frontoni, Italia - presedinte Grupul de Studiu pentru Neuropatie Diabetica, NEURODIAB EASD si Profesor de Endocrinologie la Universitatea Tor Vergata, Italia, Prof.Dr. Rodica Pop Busui, Profesor de Medicina Interna, Endocrinologie si Diabet, Director pentru Cercetare Clinica Departamentul de Medicina Interna, Co-Director al Centrului de Neuropatie, University of Michigan, Ann Arbor, SUA si membru onorific Societatea de Neuropatie Diabetica, Dr. Norina Gavan - Secretar General Societatea de Neuropatie Diabetica s.a.
O complicatie frecventa a diabetului zaharat, neuropatia diabetica periferica creste riscul ulceratiilor picioarelor si, in situatii extrem de grave, duce la amputatii. Din cauza afectarii nervilor la nivelul picioarelor, cel mai adesea persoanele cu Diabet, care prezinta neuropatie diabetica nu observa leziunile minore care pot sa apara si care, lasate netratate, evolueaza nefavorabil catre amputatie. Neuropatia diabetica periferica trebuie abordata, in primul rand, prin tratarea bolii care o produce, adica a diabetului.
Concret, rezultatele studiului national PREDATORR arata ca aproape 2 milioane de romani traiesc cu aceasta afectiune, ceea ce inseamna o prevalenta de 11,6%. Dintre acestia, cel putin o treime dezvolta una dintre cele mai severe complicatii ale diabetului zaharat. In neuropatia diabetica, membrele inferioare sunt cele mai afectate parti ale corpului. Astfel, persoanele cu diabet zaharat prezinta un risc de amputatii de 25 de ori mai mare. Din fericire, riscul de amputatii poate fi prevenit cu succes, prin ingrijirea corespunzatoare a persoanelor cu diabet zaharat.
Dureri persistente, arsuri, crampe, sensibilitate crescuta, furnicaturi, amorteala si alte senzatii neplacute la nivelul membrelor inferioare: acestea sunt cateva simptome pe care persoanele care sufera de neuropatie diabetica periferica le intampina zi de zi. Diminuarea durerilor specifice acestei complicatii se poate face si prin anumite proceduri alternative, precum fizioterapie, stimulare nervoasa electrica transcutanata sau stimulare nervoasa electromagnetica. Aceste interventii pot sa aiba efecte benefice asupra persoanelor cu neuropatie diabetica periferica, in procesul de recuperare, imbunatatindu-le calitatea vietii. Expertii in domeniul podiatriei sunt de parere ca responsabilitatea podiatrului asupra anumitor aspecte de natura biomecanica este una majora, si nu poate sa fie transferata altor specialisti care nu au o calificare atestata in domeniu. De exemplu, prescriptia dispozitivelor medicale individualizate si indicarea caracteristicilor tehnice ale dispozitivului medical utilizat in tratament reprezinta atributii care intra in sfera de activitate a podiatrului.
S-a a lansat si primul Manual de biomecanica in patologia piciorului si a gleznei din Romania, un volum complex dedicat unei analize si descrieri exhaustive a principalelor patologii ale membrelor inferioare, in relatie cu domeniul biomecanicii. Manualul editat de catre Asociatia de Podiatrie a fost elaborat de un grup de experti in domeniul medicinei podiatrice: dr. Frank L.Bowling si dr. Mark T.Tagoe (chirurgi podiatri), dr. Michael A. Gem (medic podiatru). Lucrarea ofera o perspectiva educativa, ampla, asupra celor mai raspandite probleme de sanatate ale picioarelor, care pot genera alterarea mersului normal, deteriorand calitatea vietii persoanelor care se confrunta cu ele. Manualul este recomandat si studentilor, adresandu-se cu precadere celor din podiatrie, ortopedie si neurologie, precum si profesionistilor cu preocupari in ingrijirea afectiunilor de la nivelul membrelor inferioare. Foarte importanta este intelegerea superioara a domeniului podiatriei si a activitatilor desfasurate in podiatrie, care sunt corelate altor specialitati precum diabet, medicina interna, reumatologia, dermatologia, chirurgia, ortopedia si medicina sportiva. Biomecanica piciorului este o disciplina care imbunatateste abordarea podiatrica, studiind felul in care musculatura, oasele si articulatiile piciorului interactioneaza si produc miscarea.
Realizator: Oana Georgescu