COVID-19. Sindromul intestinului iritabil, agravat de pandemie

Sindromul de intestin iritabil afectează o parte din persoanele, în general tinere, care din cauza stresului și anxietății reacționează la nivel digestiv anormal prin constipație, diaree sau balonare.

De cele mai multe ori, medicii tratează sindromul de intestin iritabil medicamentos simptomatic și recomandă psihoterapia care are rolul de a reduce nivelul de stres. În ultimele luni, însă, pe fondul anxietății provocate de pandemia COVID-19, tot mai mulți pacenți au revenit la medic deoarece simptomele au devenit mai zgomotoase sau nu au putut fi ținute sub control.

Ce determina sindromul de intestin iritabil

”Pacienții care suferă de această manifestare prezintă o anomalie de transmitere a impulsului de la creier la intestin, determinând o funcționare anormală la nivel digestiv. Din punct de vedere colonoscopic, ei au intestinul perfect sănătos, iar la testările de scaun nu se găsesc agenți infecțioși, în ciuda simptomelor precum diaree, balonare sau constipație. De asemenea, s-a descoperit că există o legătură directă între nivelul crescut de stres sau anxietate și virulența cu care aceste simptome se manifestă”, explică Dr. Alexandra Didu, medic gastroenterolog la Centrul medical LOTUS-MED.

Prevalența sindromului de intestin iritabil este mai mare la persoanele tinere care experimentează niveluri crescute de stres, iar odată cu vârsta acestea se reduc în intensitate.

Dieta vs. psihoterapie

Deși majoritatea pacienților sunt tentați să își ajusteze dieta, specialiștii gastroenterologi spun că acest comportament nu dictează evoluția sindromului de intestin iritabil, având mai degrabă un efect placebo. Aceștia spun că un rol esențial îl are psihoterapia în cadrul căreia pacienții învață să gestioneze stresul și anxietatea.