Dr. Cristian Costea – ”Pentru o viață lungă și sănătoasă, aveți grijă de sistemul digestiv!”

Este un reputaț Medic Specialist Gastroenterolog cu competențe în endoscopia digestivă și în ecografia abdominală; deși tânăr (a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF “Iuliu Hațieganu” din Cluj în 2013!), a reușit să își facă rapid un renume și să devină unul dintre cei mai apreciați medici din Satu Mare. Notorietatea Dr. Cristian Costea a depășit granițele orașului și județului, dar pasiunea pentru meseria aleasă, pentru un domeniu special al medicinei – gastroenterologia și credința că poate profesa și excela, spre binele pacienților care au reală nevoie de el, l-au ținut aproape de România.

A fost medic rezident în specialitatea gastroenterologie (2013 – 2017) și s-a perfecționat la Cluj Napoca, urmând rând pe rând stagiile de pregătire (gastroenterologie, oncologie medicală, ecografie, ATI, endoscopie digestivă) la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie “Prof.Dr. O. Fodor”, la Spitalul Judetean de Urgență și la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță”.

În 2017 a devenit medic specialist și de atunci, pe lângă activitatea de zi cu zi, la spital și la o clinică privată, urmează cursuri de perfecționare în țară si în străinăte și participă la congrese nationale si internationale.

Poate că și prin prisma cazuisticii și a diverselor diagnostice și afecțiuni din domeniul gastroenterologiei, Dr. Cristian Costea a devenit el însuși pasionat și practicant de sport și este foarte atent la ce, cât și cum mănâncă. Aceleași sfaturi le dă și majorității pacienților săi.

O zi fără alimentație corectă și fără sport, este practic o zi pierdută!”

Acesta este principiul său de viață și îl împărtășește celor care trec pragul cabinetului său. ”Majoritatea tinerilor, cu vârsta curpinsă între 22 – 35 de ani vin la mine acuzând, pe lângă probleme cu stomacul și digestia și o stare de oboseală permanentă” – ne mărturisea Dr. Cristian Costea. ”Fără să știe, ei suferă deja de steatoză hepatică! Observ la ecografie că au așa-numitul ficat gras. În astfel de cazuri nu recomand tratament medicamentos, ci le spun să facă mișcare, să se apuce de sport și să aibă grijă la alimentația care lasă mult de dorit în ziua de astăzi”.

Mișcarea fizică ajută și stimulează mișcările intestinale peristaltice (de jos în sus și circulare) date de fibrele netede și striate ale tractului digestiv. ”O stare fizică bună a corpului, înseamnă un metabolism accentuat și funcțional” – a spus Dr. Costea. ”După mine, noțiunea de regim alimentar trebuie să fie în limita toleranței proprii. De exemplu, dacă simți că un aliment nu îți face bine, deși este recomandat, atunci trebuie să îl retragi din alimentație. Mesele regulate și respectarea unor principii alimentare la cele trei mese și două gustări zilnice între mese obligatorii sunt foarte importante. Da, recomand fructele, legumele crude sau fierte, dar și proteinele preparate cu atenție!”.

Medicul susține că multe dintre problemele și afecțiunile digestive tot mai frecvente se pot rezolva simplu, fără o medicație specială. Pe lângă mișcare și sport, buna funcționare a sistemului digestiv poate fi ajutată și păstrată și prin renunțarea la mese copioase, seara. Mișcarea și progresia bolului alimentar au nevoie de forța gravitațională pentru a-și urma traseul normal, iar dacă corpul se află la orizontală, atunci, undeva, se oprește și de aici, problemele. ”Și stomacul trebuie să se odihnească noaptea, atunci când dormim și nu trebuie să îl supunem la cazne!” – a declarat medicul. ”Sunt tot mai des uimit de câtă mâncare nedigerată găsesc în stomacul unui pacient, la o banală ecografie sau la o endoscopie. Așa apar oboseala nejustificată, lipsa energiei și a somnului profund, boala de reflux gastroesofagian și afecțiunile gastrice mai grave care, nedepistate și netratate la timp, conduc la alte patologii și chiar la cancerul gastric, cu o incidență mai crescută la bărbați. Aproape totul pornește de la alimentația necontrolată, oboseala excesivă, programul haotic și lipsa mișcării. Nu trebuie să uităm că organismul, corpul nostru este este cel în care trăim în fiecare zi si trebuie să il îngrijim și să îl prețuim. Zilnic! Să avem grijă de noi de tineri, pentru ca să ne bucurăm și la bătrânețe de o viață sănătoasă!”.

Realizatori: Florin Prodana, Oana Georgescu, Alexandra Tîrpea

Operator imagine: Silviu Crângureanu

Editor imagine: Andrei Gheorghiu