Dr. Cristian Costea – ”Cea mai mare dorinţă a mea a fost să fac bine! Asta fac şi acum!”

Originar dintr-un sat de lângă Blaj, județul Alba, Dr. Cristian Costea, medic specialist gastroenterolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Satu Mare este unul dintre cei mai iubiți și respectați de către pacienți, dar și de colegii de breaslă.

Deși a urmat cursurile Colegiului Național ”Inochentie Micu Clain” din Blaj, la clasa cu profil real (matematică – informatică), avea să devină absolventul Facultății de Medicină din cadrul UMF “Iuliu Hațieganu” din Cluj, promoția 2013. Patru ani mai târziu a devenit medic specialist, după ce a fost medic rezident în specialitatea gastroenterologie (2013 – 2017) și s-a perfecționat la Cluj Napoca, urmând stagii de pregătire (gastroenterologie, oncologie medicală, ecografie, ATI, endoscopie digestivă) la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie “Prof.Dr. O. Fodor”, la Spitalul Judetean de Urgență și la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță”. Având competențe în endoscopia digestive,ecografia abdominală și în endoscopia interventională, Dr. Costea își desfășoară activitatea atât la Spitalul Județean, cât și la o clinică privată din oraș, urmează cursuri de perfecționare în țară si în străinăte și participă la congrese naționale si internationale. Totul pentru a se perfectiona și a se dedica nobilei sale meserii, dar și unui domeniu dificil țo provocator al medicinei – gastroenterologia.

Dragostea pentru familie, părinți și frați, credința, dar și certitudinea că poate profesa și se poate dedica pacienților care au atâta nevoie de el, l-au ținut în România.

Acasă, în satul natal, vecinii, pritenii, colegii de școală și rudele îl strigau DOCTORE! ”Din copilărie mi-a plăcut să dau primul ajutor animalelor din ograda familiei și de la vecini, apoi îmi plăcea să îi dezinfectez și să îi pansez pe frații mai mari și pe prietenii de joacă atunci când cădeau și se juleau, când se zgârâiau sau când degerau la săniuș. De mic copil, cea mai mare dorinţă a mea a fost să fac bine! Și asta fac şi acum, ca medic!” – mărturisea Dr. Cristian Costea.

Și totuși, a urmat cursurile unui liceu cu profil real… ”Nu am fost cel mai bun la informatică, dar mi-a plăcut matematica! Chiar am performat la Olimpiade. Am devenit elevul celui mai bun liceu din Blaj și din județ, pentru a păstra competiția frumoasă și constructivă între colegii și prietenii de aceeași generație, dar și pentru a-i bucura pe părinți; sunt cel mai mic din patru frați, ceilalți erau plecați sau pe picior de plecare de acasă, atunci când am apărut eu, așa încât mama și tata și-au puse speranțele în mine! Numai că, dorința mea de a face bine oricui, om sau animal, a rămas vie și și poate că și asta a contat atunci când am decis să dau examen la Medicină. Eram foarte bun la matematică și fizică, îmi plăceau chimia și biologia, dar ai mei nu și-ar fi permis să îmi plătească meditații pentru o pregătire suplimentară serioasă. Așa că m-au ajutat colegii care făceau meditații, îmi dădeau caietele și fișele lor, iar eu învățam după ele. Și așa am reușit! Toți din clasa mea am intrat la Medicină sau la Stomatologie!”.

Despre alegerea specialității Gastroenterologie, Dr. Cristian Costea vorbește cu aceeași pasiune, emoție și determinare: ”Mi-a fost greu să mă decid între 2 – 3 specialități importante, pe primul loc aflându-se Pediatria, domeniu în care mi-am făcut și lucrarea de licență (“Hemangiomul tuberos al copilului mic”, nota 9,45 – n.rep.). Îmi sunt foarte dragi copilașii. Mi s-a spus încă că sunt mult prea sensibil și că voi ajunge să… mor de depresie și deznădejde atunci când voi vedea copii suferinzi. Mi-a plăcut și Cardiologia, dar, în cele din urmă am ales această specialitate. Am constantat că și aici, la Satu Mare, dar și în țară lipsește acut specialitatea de gastro-pediatrie. Practic, de la 16 ani în sus medicul specialist poate da diagnostice și poate trata cazurile ce țin de gastroenterologie; ar trebui să fie un medic pediatru, cu supraspecializare de gastroenterolog sau există specializarea de gastro-pediatrie. Către aceste direcții am vrut să mă îndrept, dar când am constatat cât de mulți oameni au nevoie de mine, m-am decis”.

Dacă a avut vreodată de gând să plece din țară?! – ”Da, de mai multe ori m-au năpădit astfel de gânduri” – a răspun medicul, zâmbind. ”Mai ales în perioadele de frustrare în care simțeam că nu pot și nu sunt lăsat să performez, să mă perfecționez mai mult, sa aduc noutăți, să ajungem și noi la nivelul Centrelor Universitare care dispun de aparatură performantă, de condiții bune în care să îți desfăroti activitatea, unde medicii au ocazia să se specializeze și să se perfecționeze la cel mai înalt nivel. Apoi, când vin acele momente în care simți cum o parte din cei di jur îți pun nejustificat și nedrept piedici și nu te lasă să performezi din diverse motive, fie puerile, fie mai seriose, precum ar fi cele finanaciare, politice sau personale, mă gândesc: De ce stau eu aici?… Dar, îmi trece! Dorința de a mă stabil la Satu Mare nu a apărut de la început; am venit pentru că aici era postul, dar cu gândul de a pleca în alt oras, să fiu mai aproape de ai mei. Între timp sora și fratele mijlociu s-au întors acasă și sunt acum lângă părinți, așa încât, am rămas pentru că sunt apreciat de oamenii de aici. Am creat o comunitate a pacientilor mei, sunt disciplinați, imi multumesc mereu și îmi spun că nu știu ce s-ar face fără mine. Cei cu boli inflamatorii intestinale au telefonul meu personal, mă sună și le dau sfaturile și indicațiile pe loc, pentru că stiu cât conteaza partea de psihoterapie, dar si sfatul potrivit la momentul potrivit. Da, nu este ușor, dar, când îmi spun că parca aș pleca în altă parte, exact atunci, ca o parte spirituală, mai presus de orice înțelegere și explicație, vin zeci și zeci de pacienți care, din senin îmi spun: Să nu plecați de aici, că nu știm ce ne vom face fără dumneavoastră! Si gata, ma fac să mă razgandesc. Asta mă tine in Satu Mare, dar si in tara!”

Unde se vede medicul peste alți 5 ani? – ”Sincer, mă văd tot aici, într-o secție de gastro modernizata, cu aparatura noua, mai performantă, unde, alături de ceilalți medici specialiști, de cei 3 coelgi tineri ai mei, foaret valoroși să facem interventii chirurgicale și examinpări și investigații in premiera! Totul este posibil pentru că a crescut și orașul. Aș vrea să aduc un suflu nou și sper să reusesc!”

Realizatori: Oana Georgescu, Alexandra Tîrpea, Florin Prodana

Operator imagine: Silviu Crângureanu

Editor imagine: Stanislav Pescu